Selamat Tinggal 2008, Selamat Datang 2009

Published by yantie under on 1:32 PM
Hari ni the last day of 2008..tomorrow is new year...welcome 2009...

Perkara paling bermakna dalam 2008 adalah mendapat zuriat penyambung generasiku Nur Syahirah pada 7/3/2008 (sehari sebelum pilihanraya ni)...tak terucap dengan kata-kata betapa bersyukur dan seronoknya...

Perkara-perkara lain rasanya mcm biasa aja....kerja, balik umah, kerja lagi, balik umah lagi dan lagi dan lagi...

Tahun depan 2009: every year, no specific 'azam tahun baru'...aku hanya nak berusaha dengan lebih gigih supaya dapat buat yang terbaik dan termampu dalam semua perkara...

Semoga bertambah baik amal ibadat, bertambah rezeki yang halal dan hidup diberkati Allah SWT..amin..



Honda City Vtec Buktikan Teorinya Betul

Published by yantie under on 11:41 AM


Semalam aku balik dari KL...sebelum masuk highway aku tgk minyak dah separuh...dlm hati: "sempat sampai Kuantan ni"..

Aku pon teruskan perjalanan ke highway..lepas bayar tol RM5 di tol Gombak, aku pecut dlm 120km/j menghala ke Bentong, toleh kiri kanan mcm clear je..aku pecut lagi 140km/j...lepas tol Karak maintain pecut 140km/j...masuk LPT masih maintain...melepasi R&R Temerloh, ALAMAK..dah kuar tanda merah..aahh sudah minyak dah nak abih ke?...takkan le...aku turunkan sikit ke 130km/j...pahtu dah dekat Maran, aaaah sudah dah tanda 'E'...call husband..dia suruh off kan aircond, radio n bukak tingkap...aku wat semua tu...bawak bawah 100km/j...terigt dlm radio ada bagi tips nak jimatkan minyak jgn bukak tingkap...aku pon tutup tingkap...bawak le keta dengan 80km/j dengan panasnya yg amat dlm keta tu..

Jarum minyak dah bawah 'E'..tinggal sikit je lagi...next station minyak di R&R Gambang dlm 37km lagi...adeiii...sempat ke ni...aku hanya mampu berdoa sambil bawak keta merangkak2...geram je tgk seme org potong aku...takpe pahni aku potong balik..

Sejauh 37km tu aku bawak bawah 80km/j..gile apa..mana ada org bawak kat highway mcm tu...

5km lagi ke R&R Gambang, jarum mmg betul dah kat bawah sekali, mmg sah dah tinggal titik2 dia je..sbb keta pon dah makin slow...takleh nak tekan lagi dah pedal minyak...

Tepat sampai di stesen minyak, keta aku terus down...kekekeke...Alhamdullillah tepat2 di stesen minyak..

So, ini membuktikan teori Honda City Vtec mmg benar...

Jika pecut dgn ganaznya anda akan menggunakan petrol yg banyak, tapi jika berdeket2 anda akan jimat dengan banyak..bayangkan dlm dah bawah 'E' masih mampu pergi 37km dengan kelajuan 80km/j...

tapi tobat dah aku takkan malas lagi isi minyak...seram sejuk oooo..ini la first time dlm hidupku terjadi mcm ni...:))

Simbolik yang sinis

Published by yantie under on 5:16 PM
While i'm surfing the internet before back home, i found something really cynical and badly true especially for world community...this is never ending issue..i heard almost everyday people got killed with the reason because they are terrorist..that's just a propaganda and sadly world couldn't do anything...never ending...(taken from: http://isuhangat.blogspot.com/)



GAZA- Full of blood
US and Israel- Happily enjoy the situation
UK- Serve for US n Israel
WORLD- Relazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

p/s: According to the blog, this drawing wasn't drew by muslim...so world "lu pikir la sendiri"

Women As Explained By Engineers

Published by yantie under on 4:44 PM
I got this from my husband..(hai perli ke...kekkeke)




Our Conference

Published by yantie under on 12:12 PM
We're welcoming all the academicians, researchers, industry people etc to our conference. Feel free to visit our website:

ICSECS 2009

See you in Kuantan, Pahang.

Live Life To The Fullest

Published by yantie under on 8:21 AM
Early Wednesday...rainy day..

while i'm driving to the office, my mind thinking about 'Live Life To The Fullest'...i try to figure out how to make my life to the fullest...i don't want just wake up early in the morning, prepare my daughter, prepare to work, boom baam doing work, come home, rest and do same cycle everyday...

i googled "life to the fullest"..so this is what i got (i do want to be positive always, but sometimes i can't..maybe because of environment??):

How to Live Life to the Fullest

Steps

  1. Make a list of things you want to do before a certain birthday. For example, list thirty things you want to do before you turn thirty. Your list can be made up of places to visit, people to meet or befriend, skills to acquire, or just fun things to do. This way, you have some goals to aim at, and you can keep track of what you have done and what you still want to do.
  2. Make a to-do list or a schedule every day! Don't just lay around all day without painting the fence, visiting Aunt Mary Ann, or finally taking that walk to the park. Have fun!
  3. Remember "Carpe Diem" or "seize the day." - Live life in the moment. The only thing that is assured in life is this moment and death. So cherish every moment of life and make it worthwhile.
  4. Try making life better for the less fortunate people in the world. They could be anyone, from an orphan in Africa to a pauper in Calcutta. Some dollars less in your account will not make a significant difference to you but will make an impact on someone's life. These are the deeds that make you happy in reality, knowing that you have made a difference.
  5. Be comfortable with yourself. Love and accept yourself, even if others don't. Know who you are. You will naturally become an outgoing person if you can do this. Also, have an internal locus of control (an internal locus of control implies the belief that one is largely in control of the things that happen to her/him), meaning be who you are and stay true no matter the situation. Be strong and continue to grow your entire life.
  6. Accept other people, even if they're different. Really different. You don't have to like everyone, just show acceptance and tolerance and you'll be cool with everyone (extremely important in connections later on). Also understand not everyone has your world view, thinks like you, or has the same values. But one thing everyone does want is to be treated kindly. You can't judge anyone else because you don't know what that person has been through and how it's affected them. Not everyone reacts to the same situations the same way. Some have more tolerance than others. Judging anyone is purely to organize your own little world into making a little more sense.
  7. Find a purpose or meaning to your life. Whether that be a cause to help the world, religion, or just any kind of worthwhile goal (world domination only if you'll treat the world right).
  8. Accept death. Yes, it can be scary. But it's going to happen, one day you will die. Let it echo through you, and you can begin to appreciate life. Trust you will be okay. Trust it or you'll go crazy.Live your life with the motto " If I die now I die happy ." Wouldn't it be nice if supposedly you would die now to know that many people would attend your funeral because you've been a great person ?
  9. Stop caring what other people think about you. If you've done the previous step, then this one should be easy. Just apply the faith and trust in the fact that you will die someday, to you, and the fact that you were meant to be yourself no matter what other people say.
Tips
  • Keep a diary or journal. It doesn't have to be fancy, or wordy, or confessional. Just make sure that you're recording information about your accomplishments. Even an ordinary day spent in a good mood is a kind of accomplishment. Whenever you feel as though your life is worthless, fraudulent, or otherwise rotten, refer to this diary as a much-needed reminder of happier times. More will come!
  • Live each day as if it's your last! There's no day but today to do what you want.
  • In this idealistic approach, it is also necessary to balance it with reality. Life is a balancing act, it requires constant effort.
  • Stop Listening to anyone but yourself
  • Clear up your mind every once in a while.
  • Think positive! Avoid being surrounded by negative people.
Warnings
  • Once you make a plan, follow it! There's no point in making a to-do list or a schedule if you aren't going to go through with it then don't do it.
  • Do not whine about what you don't have. Enjoy what you have and desire, work towards what you want to have and you'll get it hopefully.
  • Don't feel jealous of people who are either better looking or have more money, or for that matter have anything that you don't but desire. Try to achieve it by working hard and making things work for you. Beauty and materialistic things in life don't last very long. What lasts is your soul. So it is important to have a clean and beautiful soul.

Promotion In Kolej Matrikulasi Gambang

Published by yantie under on 11:49 AM
Tomorrow i'm going to have talk session in Kolej Matrikulasi Gambang. Actually this is one of the tentative for our promotion program...and off course i need to prepare some slide for the presentation...my task is to talk about majoring in comp sc...so far, i have a little bit idea on this topic:

- Majoring in Comp Sc are:
1. Software Engineering
2. Networking
3. Graphics and Multimedia
4. Bioinformatics
5. .....
6. ....
7. ....

For each topic i'll talk on what will student learn, the final outcome, prospect job..

That's all what is in my mind right now..please give me some idea...i think there are a lot of majoring in Comp Sc...right?...

So, my brilliant friends, help me please...i need to prepare it this afternoon...:D

TARA 3 Finale

Published by yantie under on 8:40 AM
The winner for this season goes to............................................Vince and Sam from Hong Kong!!!!..

what else to say?..it's good enough as long as not Geoff and Tisha...

stop.

Nak Buang Lebihan Lemak...

Published by yantie under on 10:14 AM
Alamak, aku dah gemuk...aku realized when i try my baju kurung yesterday morning...baju tu dah agak lama tak try...sekali alamak...kain agak sendat.masih boleh pakai..tapi tak selesa as usual..

Actually dah lama jugak perasan, but i don't think that bad...even sorg kawan yg dah lama tak berjumpa then die tgk my pict dlm blog ni die terus ckp: "Yan, ko dah gemuk..."...huhuhuuhuhuhuu..

ok, from now on i'll try my best to loose weight..how?..

i'm going to make my sister as my inspiration..she managed to loose about 14kg in 3-4 months...what she did?...secret.let me try first...

also, Sharin n Yatt will be by inspiration to...kkekekkee...

tapi yatt skrg dah nak ternak lemak semula....die takpe dah nak ke india lagi so blh buang semula lemakkannn tu...

Season Finale: TARA 3

Published by yantie under on 3:19 PM


can't wait for finale TARA 3...hopefully team Ida & Tania will win the race even though rumors said team Geoff & Tisha will win (i hate them)..last week race was really amazing..Ida was energetic...no more 'mama team'...every season, Malaysian team got a place in finale...but all of them were ladies...hmmm..where are u guys????...

i'll let syahirah sleep early in the evening, so i manage to watch TARA peacefully and full of concentration..

go Ida & Tania!!!!...(i admired their humble, down to earth and cool personality)

p/s: in what year Mahatma Gandhi was born??

Jumpa Pakar

Published by yantie under on 1:55 PM
Hari ni syahirah ke HTAA jumpa pakar pedriatik (btol ke eja)...dah beberapa bulan tak jumpa, so jumpa hari ni la..

Do normal checkup...then the doc buat sedikit calculation ttg umur syahirah...(kalau ikut lahir dah 8 bulan)...tp doc ckp baru 6 1/2 bulan...huh?..terkujat aku kejap...laaaa..baru 6 bulan lebih ke.... untuk pantau perkembangan kena ikut exact age dia la..but for normal thing such as imunisasi dan pemakanan boleh ikut umur sejak lahir...itu kata doc la..

Menurut doc jugak, syahirah ok semua...even doc kata mcm teramat aktif sbb masa doc duk wat checkup dia sibuk checkup doc jugak..pahtu duk gelak2 tgk doc...doc kata ok dah tu..makesure bagi makan protein lagi byk utk bagi dia lagi kuat...hmmmm...ok, mlm ni mama masak nasi kasi letak ayam byk2 lagi okeh...

Next appointment lagi 4 bulan...lebih kurang bulan 3 tahun depan le...alhamdullillah

New Toy

Published by yantie under on 1:31 PM
Semalam belikan syahirah walker..hajatnya taknak beli sbb nak dia explore sendiri..tapi kena beli jgk, kalau tak tak boleh buat keje lain duk tegk die je...die dah makin aktif..habis cerok rantau mana dia explore..syahirah seronok dgn mainan baru...first time guna walker semalam die dah boleh gerakkan ke depan n belakang...laju pulak tu..cuma u-turn belum boleh..

tgk le betapa gumbiranya dia...

Neural Network Syahirah

Published by yantie under on 4:42 PM
hari ahad lepas Syahirah telah menunjukkan tanda-tanda neural networknya telah berjaya menghasilkan sesuatu...

kisahnya mcm ni, kami bertiga pergi sarapan di luar, mmg habit aku pakaikan topi setiap kali Syahirah keluar rumah..duk dalam kereta Syahirah cabut topinya, so aku letak topi dalam compartment di tepi pintu...dia nampak topi dia, dia amik...aku expect dia akan gigit mcm biasa dia buat, tapi sungguh mengujakan aku bila dia letak atas kepala dia..then dia senyum kat aku mcm tunggu aku pakaikan untuk dia...aku tlg pakaikan then aku kata "comelnyeee"..dia senyum je..sambil biarkan topi tu duk atas kepala dia...aku nak uji aku cabut lagi sekali topi tu then dia wat mende yang sama juga lagi sekali...

sebagai ibu, aku rasa sungguh best sbb anak aku telah menunjukkan tanda-tanda rutin harian yang dibuat telah memberi satu pelajaran pada dia..dan dia telah berjaya belajar rutin tersebut...

dlm neural network dia skrg:

- bila nampak mende tu (topi) letaknya di kepala...

maybe dia blom tahu la itu topi tapi dia dah tahu apa kegunaannya...

sekrg aku start letak mainan dia dlm kotak, dgn harapan nnt dia tahu letaknya mainan dia dlm kotak...tapi buat masa sekarang, dia keluarkan semua mainannya dari kotak then dia main kotak tu..hmm takpe la...Syahirah baru 7 bulan, masa masih panjang...kekekeke...

Picture was taken during FSKKP's Family Day last saturday

Next KPT meeting please

Published by yantie under on 8:59 AM
Yesterday, we attended meeting KPT to defend our paper work for new program. But, it was not being discussed because of one reason:

1. We need to wait for LPU meeting which is only be held on 24 Nov (hopefully not cancel) even though we have permission from LPU's chairman to proceed the paper to the KPT.

Since "masih ada masa- bak kata pengarah KPT", so he asked us to do some additional content which is not in KPT's format..hmmm..we are the first one will do this thing and the template by ourself..i think this is because our paper is more than complete so he want to find a reason to reject the paper (maybe-sbb kata-kata tanpa fakta mengatakan ICT takde kerja)...Nauzubillah...this paper takes a very long time and full effort from me almost 2 years...i don't want to waste my time just like that.Ya Allah, permudahkan kerja ini...amin..

Esok ke KPT

Published by yantie under on 2:36 PM
Terkujat aku...huhuhuhu...tanpa angin bertiup, tup2 dpt tau esok ke KPT..ni aku dpt tahu isnin lepas...igtkan lambat lagi...esok ke KPT untuk defends paper program baru...adei...

tadi discussed with Prof Ahmad about this paper...dia cakap takde isu dah nak ditimbulkan oleh KPT tentang paper ni...sbb dah complete n bersedia untuk run the program...harap2 mcm itu lah jugak pandangan ahli mesyuarat KPT esok..

aku berserah aje la...tunggu mcm mana esok...dup dap dup dap...

Ear Recognition

Published by yantie under on 2:41 PM
I'm reading paper about biometrics, this is for my Phd proposal..my intention is to get idea for Multimodal Biometrics..my husband said i can focus on fusion method..so as a first step, i need to get general knowledge on what are the existing Biometric systems...this is actually for identification since world is not save anymore..everything need to be authenticated securely...human features can be used as an authentication source to make sure only authenticated person can access any personal info or others...

Normally we hear about fingerprint recognition (matured enough), face recognition, iris recognition etc...but amazingly i found that there are a few researches in Ear Recognition...off course features of the ear are not accepted as an unique characteristic, but there are salient points on the ear that might different in every person...hmmmm...boleh plak ye...this research still ongoing and yet no commercial system available in market..this salient point is on the pinna from the landmark location..hmmm menarik..where is the pinna?..i don't know...research..research..pic below shows where is the pinna..tapi, org bertudung tak blh la nak recognize telinga..unless pakai tudung mcm Tok Ti..kekeke

Koleksi - 3

Published by yantie under on 12:59 PM
Tired...now i know how tired my mother when i was a baby...just come back from klinik for monthly checkup (syahirah)..we arrived early 8 am at klinik to get one of the first patient (not really patient but since it is klinik which is normally for patient)..we managed to get no 6..but the system is not as good as the numbering system...so we only being consult after 9 am...syahirah already sleepy and being not friendly as usual...after 10 am, we finished everything..went home, settled laundry...10.45 drive to office...ayya..tired...single mother (weekend spouse) understand how i feel...actually i'm already tired since after family day last saturday..not enough rest...

Now, i like to share my next favorite picture just to heal my tiredness...

Pokcik Awang's house

IELTS just around the corner..practices make perfect..


Koleksi - 2

Published by yantie under on 1:31 PM
aku post gambar dlm koleksi aku ke 2....gambar ni di ambil waktu maghrib di depan gate keluar dari office di UMP....sbnrnya ada kisah gambar ni di ambil...dlm minggu tu aku ada tgk cerekarama tajuk "Langit Maghrib"...cerita teramat sedih...kisahnya seorg ibu/isteri yg amat bahagia memiliki anak2 dan suami, tapi kehilangan semua dalam sekelip mata sebab kemalangan jalanraya...dia tak dpt terima kenyataan, dia rasa mereka masih wujud dalam hidup dia...dia akan buat mcm dia biasa buat sehari2...sediakan makan, pakai dan semua...lepas tgk cerita ni aku terfikir, knp tajuk dia mcm tu..apa kaitannya..so satu petang tu lepas siap keje..dah dekat maghrib, aku kuar office nak balik umah...pahtu azan maghrib, aku tgk kat langit teramat cantik...aku snap beberapa gambar, then aku drive keluar ump...sampai kat pintu gerbang, langit yg cantik tadi dah hilang...bertukar jadi kegelapan...baru aku faham...Langit Maghrib tu cantik sekejap sahaja...beberapa saat sahaja kemudian bertukar menjadi gelap..mcm cerita tu la jugak..Subhanallah...cantiknya ciptaan Yang Esa...

Langit Maghrib di UMP

Koleksi - 1

Published by yantie under on 9:36 AM
tgh duk belek2 laptop, terjumpa beberapa gambar yg aku amik sebelum2 ni yang aku suka...ada yg dah di muat naik, ada yang belum...so aku mulakan dengan gambar di bawah (aku suka gambar ni) :

membeli belah di pagi hari di Jalan Petaling..cuba teka sape tu??


















Tadaaaaaaa.............

Blog Suamiku

Published by yantie under on 10:53 AM
Tujuan berbeza tapi at least ada aktiviti yang sama...tujuan aku buat blog utk bercerita kisah sehari-harian yang aku alami..tujuan suamiku nak bercerita tentang passion dia...iaitu programming...masing-masing ada manfaat sendiri..boleh la menjelajah blog suami ku ini pada yang biasa dgn programming..

Pendidikan Sepanjang Hayat

Published by yantie under on 4:45 PM
minggu ni 2 kali baca berita org biasa2 dpt master..yg pertama Pakcik Teksi dpt Master Komunikasi (u mana lupa plak) then ke 2 Pakcik Jaga di UPM dpt Master Linguistik...

masing2 dah berumur, tapi tetap bersemangat sambung belajar..tiada istilah sudah terlambat..

bagi mereka "Pendidikan Sepanjang Hayat"..

aku buat entry ni untuk diri sendiri dan rakan2...mana la tau time tgh wat PHD nnt kalau terMalas harap2 entry ni mampu mengingatkan aku betapa bertuahnya aku yang bergelar pelajar sepenuh masa dibandingkan dengan mereka yang terpaksa mencuri masa belajar namun tetap berjaya..

Sambutan Hari Raya UMP 2008

Published by yantie under on 3:53 PM
Hari ni UMP menyambut Hari Raya 2008 start pukul 10am-1pm, fakulti aku diamanahkan menyediakan juadah Rojak Ayam...dah 2 tahun kami dpt menu simple..so kami sediakan dalam bungkusan...sbb kami pikir maybe ramai yang nak tapau, yela sbb dah byk menu2 berat, takkan seme nak mkn time tu jugak...

Kitorg mulakan sesi melayan tetamu pukul 10am...layanan di gerai kami paling havoc..kekeke..layan dengan bersemangat bak kata lain dengan ganasnya..siap paksa tetamu amik makanan...yg tukang layan dengan ganas tu mcm Fadli, Rahiwan, Gee, En Adzhar dll, aku tukang nyibuk sambil2 amik gambar dan makan2...

Aku tgk tetamu2 sampai takut nak lalu depan gerai kitorg sbb mmg paksa betul2 la suruh amik..ada sekali Fadli tetiba point kat sorg student dgn brutal then bagi makanan..budak sampai blur...yg kelakar, kami simpan last bungkusan utk sape2 yg bertuah, org yg lalu nak depan gerai kami utk last bungkusan adalah PAR di HR kalau x silap, tarik dia ke gerai, bagi bungkusan then yg tukang bagi (Ariffin) siap bersalam pahtu kameraman amik gambar..ekekkeeke...PAR tu plak siap angkat bungkusan tu ala2 winner la...lawak la...so selesai je jamuan, kami blah...gerai kami paling cepat abih mknan (ye la sbb paksa org amik) dlm pukul 11.05am..tp sayang takde anugerah gerai paling cepat abih makanan..kalau tak kami la winner.
gaya Fadli panggil tetamu, riuh rendah gerai kami

tetamu2 yg lalu depan gerai mcm takut2 nak dtg dekat


Sekitar Syawal 2008

Published by yantie under , on 4:45 PM
dah lama berhajat nak upload gambar time raya...tp bz teramat, hari ni ambil peluang sebelum balik sbb Sindrom M dah melanda ditambah dengan pening kepala...

bila aku browse gambar, baru perasan takde gambar raya yang proper dlm kamera aku...maybe dlm kamera adik or hanset..adoi...xpe la aku upload mana yg ada aje la...

sebelum raya: kegemaran baru Syahirah

mlm 1 syawal: tudung baru Syahirah

senyum senget..kekekeke

penuh pipi

baju kurung: Tok yg jahit, seme org excited nak tgk Syahirah pakai baju kurung di pg raya ke -2

bergambar dengan kakak sepupu

lagi dgn kakak sepupu dan Cu, di belakang Tok Ngah..(sian Tok Ngah skrg kena stroke, semoga cepat sembuh amin)

syahirah dah maju setapak lagi

Published by yantie under on 4:25 PM

hampir terlupa, mlm selasa (21 okt 2008) lebih kurang dlm pukul 4 pagi syahirah dah boleh mengesot ke depan...waaaahhh makin maju anakku..

sebenarnya dia marah sbb Cu taknak angkat dia..so dengan geramnya dia mengesot dada dia ke depan...pagi esoknya aku cuti sbb nak pantau dia takut2 masih sakit perut.so aku suruh dia wat latihan mengesot...

punya la bising mulut sbb marah org tak angkat..lagi dia marah lagi kuat dia ngesot..dia nak cepat, diangkatnya punggung then ke depan..lagi cepat la dari ngesot guna dada...kekekkee...

bila dah angkat mesti senyum dan mulut mesti kuat bunyi lega...

p/s: kalau bersin mesti dia akan sebut something seolah2 Alhamdullillah sbb dia selalu dgr aku sebut Alhamdulillah setiap kali dia bersin. Aku taknak ikut style org2 tua bila budak bersin sebut "pah"..better sebut Alhamdullillah..amboi lupa diri nampak...kekekkee

Mood Nangis

Published by yantie under on 1:40 PM
disebabkan hari Isnin Syahirah byk nangis sbb sakit perut, dia terbawa2 mood tu sampai semalam...selama ni susah nak dengar dia nangis..2 peristima sebabkan dia nangis semalam:

1. Dia tergolek masa sibuk amik mainan..dah tergolek tu sempat lagi gigit mainan baru nangis..kira sela masa tergolek dengan nangis tu ada la dlm 3 saat..kekkke...bukan tindakan refleks..
2. Duduk atas riba Cu, dia nak amik barang..cepat sgt tunduk amik barang kat lantai, Cu tak sempat pegang, berdegukkk bunyi kene lantai..uwaaaa lagi sekali..puas memujuk juga la...

Biasa dia tak nangis kalau setakat kena camtu..tp semlm meraung sampai meleleh2 airmata..mesti masih dlm mood sedih...tapi mlm tadi dah tak sedih, siap gelak2 sakan lagi..jgn jadi manja dah la..payah nak handle..

Susu lebih satu jam

Published by yantie under on 1:22 PM
Syahirah sakit perut...sian dia...monyooookkkk je...

Hari isnin, aku balik dr opis dlm pukul 5 lebih..pahtu Eli bagitau, Syahirah sakit perut byk kali berak..aku igt Eli yg sakit perut...pahtu Eli kata Syahirah yg sakit...aku terus berlari gi umah Kak Na (pengasuh Syahirah)..masa tu Kak Na tgh dukung Syahirah bawak jln2..monyok sungguh muka dia, x ceria mcm biasa..Kak Na kata dia start sakit pukul 1 tghari, sampai 5 kali berak..dah merah punggung...siannya...aku amik terus bwk dia ke klinik..

Jumpa Doktor, doktor bagi ubat cirit-birit, sakit perut n air garam...Doc bagitau maybe dia alah dgn susu, kalau masih cirit 2-3 hari, tukar cari Enfalac FL..susah nak cari ni...aku tak berapa percaya Syahirah alah susu tu...

Aku pon duk terpikir2 la knp Syahirah sakit perut, sedangkan mkn nasi bubur mcm biasa je..pahtu baru terigt, mlm tu dlm pukul 4 lebih dia mintak susu, aku dah buat 4 oz..then mcm tak cukup sbb dia masih duk isap botol tu dan tersengih2 tgk aku, so aku tambah lagi 2 oz, sekali dia minum sikit terus takmo..sayang le oiii byk lagi tu...dah la susu mahal (dia minum Enfapro A+:memilih Syahirah ni, susu murah taknak)...pahtu aku simpan dlm peti, pukul 6 lebih dia mintak lagi, so aku amik susu tadi letak air panas then tambah susu....agaknya ini la punca dia sakit perut sbb bila tgk di tin, ada tulis susu dah diminum jgn simpan dlm peti, dan kalau tak abih minum lebih dari 1 jam buang aje...Enfalac dulu boleh..huhuhuhu..so pasni tak yah simpan2 buang je kalau tak abih...

Berkira punya pasal, sampai Syahirah sakit perut..takkan berulang lagi dah...

Tapi semalam dia dah sihat..dah ceria mcm biasa..

Jamuan Makan Terkejut

Published by yantie under on 1:17 PM
Last weekend (ahad), dengan terkejutnya aku dan family buat mkn2...plannye nak buat masa cuti deepavali..tapi ramai sgt geng2 opis balik kg...tak syok le...so aku decide wat ahad lepas..tak plan terus je sabtu pegi beli barang..mula2 Peyo tak setuju, dia suruh wat lepas deepavali...lambat sgt le..die tak faham lagi aku ni camne...kalau tgh semangat membuak2 kene wat, kalau tangguh2 nnt aku terus malas nak buat...

so menunya adalah: lontong, sambal udang + sotong, satay, air root bir, koktel (Peyo's in charged) dan ais krim..

ramai jugak yg dtg..geng2 opis je..syahirah taknak tido sbb ralit sgt tgk org ramai...majlis abih awal la jugak..start puul 12 tghari abih dlm pukul 5 ptg...syahirah tido dlm pukul 6, bangun main pukul 12 mlm sampai la 2.30pg baru tido...huhuhuhuu..apa la adik ni...sian ma nak rehat pon susah...bangun pagi tersengeh2...kekekeke..

tercapai la hajat nak ajak kwn2 mkn2...next year maybe tak dpt sbb dah cuti belajar (amin).

Pokcik Awang's House

Published by yantie under on 12:14 PM
sape ntah punya keje wat wikimapia utk pokcik awang's house ni....glamer sket...kekeke..maybe abang aku sbb die boring duk china dah lama sgt..tapi bila baca nama associate umah tu mcm keje adik aku (adik cah) sbb die pon tgh boring duk melahu menunggu panggilan Petronas mcm panggilan pulau...

at least senang la kalau kawan2 nak ke umah aku ada map ni..kekekeke


citation pertama

Published by yantie under on 12:03 PM
tgh membaca paper, pahtu rasa bosan...saja gatal tangan googgle nama sendiri nak tgk list of paper dah publish...sekali terjumpa satu thesis ada org cite paper aku dan rakan2..hehehe..bangga jugak..ni pertama kali ni...hahahha...kena teruskan semangat nak wat research ni...ada can nak mohon jadi Prof Madya..hahahhahahahhahahahhahahahhahahaaaaaa, BERANGAN!!!!

Sindrom M vs Sindrom R with limited T

Published by yantie under on 1:41 PM
ada org Sindrom M atas beberapa sebab:

1. Takde motivation - tak nampak apa faedahnya bila buat sesuatu menda atau rasa takut tak berbaloi kalau buat sesuatu menda..nak setelkan senang, perlukan jelaskan apa x-factor untuk trigger motivation tu...tapi nak laksana mungkin sukar
2. Azali - dah mmg sindrom M dah sebati dalam diri...susah la nak ubah...

ada org Sindrom R with limited T kerana:

1. Terlalu banyak perkara nak dikejar...semua penting, so kene buat list mengikut keutamaan dari segi dateline dan sebagainya

Aku pernah alami semua Sindrom ni silih berganti...tapi my current status adalah: Sindrom R with limited T...mmg haru btol le...masuk je office ada plak keje nak kene submit adhoc...huhuhuhu..plan nak study untuk Phd, tergendala sebentar..

to Awa, try to treat your sindrom as fast as you can..

M: Malas, R: Rajin, T: Time.....

Langkah Pertama

Published by yantie under on 10:24 AM
Discuss, dusciss n discuss..so aku nampak ada sinar dihadapan..tadi baru lepas discuss dgn Prof Dr Rubiyah..aku akan kaji on Multimodel Biometric untuk propose Phd..hmmm..nampak ada harapan untuk lulus di peringkat UMP..sbb projek ni ada beberapa ciri yang agak kukuh iaitu:

1. Technofund
2. Attachment dengan Japan or UK (boleh pilih mana nak pergi)
3. SV orang yang terkenal dalam bidang ini
4. Center banyak kenal dengan prof2 terkenal spt Maria Patrou, boleh jadikan co-sv or reviewer..

Next setp, aku perlu kaji bidang ni dan propose...

Ya Allah, permudahkanlah urusan ini...

dah hampir 2 tahun

Published by yantie under on 11:56 AM


Pejam celik, pejam celik dah hampir 2 tahun aku bertungkus lumus menyiapkan kertas kerja program baru untuk fakulti..byknya suka duka dan pressure yang aku hadapi dlm tempoh ni..

Sepanjang tempoh ni dah 3 org dekan silih berganti yang memantau kerja aku dengan 2 org TDA yg juga silih berganti...bagi aku pengalaman ni mmg tak dpt aku lupa sampai bila2...bayangkan program baru yang hendak ditubuhkan diserahkan sebulat2nya kepada seorg individu yang baru bertatih dalam bidang pengurusan...bagi aku (pendapat peribadi) kerja program baru yang perlu dijalankan untuk satu cycle selama 31/2 tahun perlu dilaksanakan oleh sebuah jawatankuasa..bukan individu...

Masa aku ambil alih, yang ada hanya data berapa bakal pelajar..(survey ini dijalankan beramai2, tak termasuk aku)..then aku ambil alih dengan merangka kurikulum, mencari silibus...semua dibuat seorg diri...bila nak bangkitkan soal jawatankuasa, semua org diam..aku paham, fakulti kami waktu tu tiada org berpengalaman...tapi prinsip aku, setiap kerja perlu dibuat dengan bersungguh-sungguh dan perlu ada pemantauan oleh org yang lagi atas dari kita..bukan dibiarkan tanpa hala tuju..

Ok dah siap merangka dan mencari kurikulum, di bawa masuk ke TNCA (waktu ni dah bertukar dekan ke 3 - current)..TNCA minta buat BOS dulu...ahli pengurusan fakulti, wakil IPTA lain dan wakil industri..sebelum ini aku diminta buat mesyuarat dengan wakil industri sahaja..so mula2 rasa useless mesyuarat pertama yg dibuat dulu...

Sebelum BOS aku diminta buat kajian pasaran, bila masuk BOS TNCA kata tak sesuai kajian tu perlu buat yang lain...buat yang lain tapi method yang sama...then masuk JKTS..baru tau method kajian tu salah..kena guna set soalan KPT...adeeeeeeiiiii..kenapa takde org yang bertanggungjawab bagitau...mmg aku teramat la gabra time tu..yelah, Senat dah dekat, kajian pasaran kena buat semula...bukan senang nak dapat feedback dari org luar..

So aku bertungkus lumus, mintak org bawah jabatan aku kerja bersama...Alhamdullillah dapat la 23 out of 100 responden yang bagi feedback..tapi masa masuk Senat aku tak bentangkan kajian ni sbb diorg pon tak tanya..hehehe..

Then kena ada jugak ulasan wakil industri...kalau ikutkan TNCA mintak 5 orang wakil..mana sempat nak dptkan dlm tempoh singkat ni..so aku guna semula ulasan dari first meeting dgn wakil industri dulu..harap2 berguna..

Pahtu dah nak hantar dapat tahu kena buat matrik Learning Outcome & Soft Skill pulak...adoii...yg ni mintak tlg TDA ajarkan..Alhamdullillah siap..

Semalam (Rabu-9 Oktober 2008), aku dengan penuh tawakalnya menghantar kertas kerja ni kepada JHEAA untuk dihantar ke KPT...usaha sudah, doa sudah, tawakal pula mengambil tempat...

Dalam proses menyiapkan kertas kerja ni aku kena darah tinggi (time pregnant)..org kata normal la tu sbb pregnant..aku rasa tak..bukan sbb pregnant.tapi sbb pressure yg teramat.. ye la, aku nak cuti bersalin, kerja byk tak siap lagi, dateline dah dekat..byk mende nak kena setel sebelum bercuti..balik kerja selalu maghrib, kat rumah sambung lagi..esoknya pagi2 nak kene ke klinik..duk di klinik dah sampai pukul 12..masuk opis ada meeting menunggu..bila masa nak wat kerja..sampai pressure yg amat.minggu ke 33 aku dpt high blood pressure..minggu ke 34 aku kena operate..sian Syahirah lahir kecik je kesan dari pressure..Alhamdullillah dia makin sihat dan tak byk ragam..

Pengajaran kalau nak buat program baru lagi:
1. Setup jawatankuasa biar ramai staff yang tahu prosedurnya
2. Dapatkan selengkapnyaproses yang perlu dibuat
3. Dapatkan dokumen yang lengkap untuk rujukan
4. Berdoa semoga dapat ketua yang jelas dan membantu...

Semoga semuanya dipermudahkan....

Touch Up

Published by yantie under on 11:49 AM
Masalah utama dgn aku adalah nak membaca manual dlm sesuatu template...sindrom M teramat la susah nak ubah..

Ni pon nak membaca cara nak setting,touchup blog ni pon main hemtam aje...tapi awa (awa, aku lantik ko sbg tutor aku) bagi link utk dload beberapa template skin yg cantik2...

Terjumpa satu skin tema OnePiece..jadi pilih la..sbb ni favorite suamiku...teramat la obsesnya dia pada OnePiece ni sampai pernah die menangis tgk satu episod yg bagi dia sedih...(sorry, tercerita kat sini..nnt sy mintak maaf ye... :D)..aku pon tak paham mcm mana boleh sedih tgk citer kartun..

Untuk permulaan guna skin ni la sebagai penghargaan buat suamiku..

Permulaan Baru

Published by yantie under on 10:40 AM
Hari ini Jumaat, 10 Oktober 2008 bersamaan 10 Syawal 1429 H aku nak mulakan kembali arena blogging yg teramat la lama ditinggalkan...

First dulu bermula dengan xanga masa tu tgh amik master...sbb boleh dikatakan ada masa lapang so mula lah berblog...then masuk keje sebagai lecturer..adooiii teramatlah takde masa lapang..lupa nak berblog....pernah sekali nak aktif semula..tapi dah blocked..

So hari ni lepas berYM dgn awa..aku decided nak start a new blog...sbbnya..baru rasa ada masa lapang...semlm baru hantar satu paper work yg aku amik masa lebih kurang 2 thn nak siapkan so baru terasa kelapangan tu ada...

Awa kata blog ni boleh ilangkan tensen wat keje...ada btol jgk tu..thats why i want to start a new one..cos after this i'm gonna pursuing another level of degree so would be a lot of pressure starting now..so i think i need something like medium to release tension...hopefully what awa said will help me a lot...