Anak sedaraku yg berilmu...muah muah muah

Published by yantie under on 8:33 AM
Muhammad Muqri Naufal & Anis Syakirah

Minggu lepas baru selesai berlangsung Tilawah Al-Quran di tempat kakak aku di Setiu, Terengganu. Tahun ini wakil sekolah dia adalah Muqri dan Syakirah. Kedua-duanya anak dia. Syakirah yang sulung, Muqri yg tengah.

Muqri mengekalkan kecemerlangan dia dalam bertilawah dengan menjadi Johan. Sementara Syahkirah baru pertama kali menyertai tahun ini dan Johan. Kalau tahun lepas adik mereka iaitu Amirah Solehah yang sertai untuk kategori perempuan dan juga Johan.

Pencapaian tahun lepas, Muqri mewakili Negeri Terengganu ke peringkat Kebangsaan namun hanya mendapat saguhati. Apa-apa pun tahniah. Sementara Amirah mewakili Daerah. Amirah waktu itu baru darjah 2. Sungguh comel bertilawah di atas pentas sambil kaki terjuntai sbb dia pendek...kekekke..

Tahun ini di harap Muqri mampu mencipta tahap yang sama atau lebih daripada tahun lepas. Di harap juga Syakirah dapat membuat perkara yang sama.

Mereka ni memang pandai mengaji, dengan tajwid yang betul dan dgn lenggok yg asyik... kadang2 diorg yg tegur aku kalau ngaji tersalah tajwid...kekekke...

Harap terus mcm ni boleh jadi Ilmuan Ulul Albab..insyaAllah..amin..

Celakalah bagi setiap Pengumpat

Published by yantie under on 5:16 PM
Surah Al-Humazah, ayat 1-9.

Kecelakaanlah bagi setiap pengumpat lagi pencela,
QS. al-Humazah (104) : 1

Yang mengumpulkan harta dan menghitung-hitung,
QS. al-Humazah (104) : 2

Dia mengira bahwa hartanya itu dapat mengekalkannya,
QS. al-Humazah (104) : 3

sekali-kali tidak! Sesungguhnya dia benar-benar akan dilemparkan dalam Huthamah.
QS. al-Humazah (104) : 4

Dan tahukah kamu apa Huthamah itu?
QS. al-Humazah (104) : 5

(Yaitu) api (yang disediakan) Allah yang dinyalakan,
QS. al-Humazah (104) : 6

Yang (naik) sampai hati.
QS. al-Humazah (104) : 7

Sesungguhnya api itu ditutup rapat atas mereka,
QS. al-Humazah (104) : 8

(sedang mereka itu) diikat pada tiang-tiang yang panjang.
QS. al-Humazah (104) : 9

Tafsir ni aku dengar masa on the way balik dr Johor...terasa sgt..aku pasti ramai di kalangan kita (termasuk aku) suka mengumpat dan lupa akan ayat ini...ustaz dlm radio tu huraikan betapa hinanya orang yang mengumpat, mencela org lain tanpa ada kesahihan...jgn sesekali, maknanya never ever do this...nerakalah tempat kamu...dan dinyatakan surah ini diberi nama humazah merujuk kepada perempuan mungkin disebabkan perempuan lebih gemar mengumpat...wallahualam..

Di kalangan kita ramai menggunakan istilah Gossip untuk menghalalkan pengumpatan mereka..gossip == fitnah == umpat == celaka..

Bencilah kemerosotan moral dan celalah jiwa yang rosak mentalnya. Jagalah jiwa orang Mukmin agar tak dipenuhi kehinaan dan sikap merendahkan orang lain. Allah melihat segala apa yang kita buat. Surah ini memberi jaminan untuk mengangkat jiwa kita dan meninggikannya dari tipu
daya orang2 jahat. Jgnlah kita menjadi golongan orang2 jahat.

Writing Skill

Published by yantie under on 11:40 AM
Currently i'm writing a paper to submit to conference in Beijing..i'm stucking!!!...ayyoooo...do i lost my writing skill?..why? is it because i'm not writing for a long time?..i could say almost 5 months..

This is reminder to me..never forget to polish writing skill...it is similar to programming skill, once you ignore, then you'll loss the skill...no matter how busy you are, always do practice the skill, it is important for your Phd and also career...

Ok...lets start again!!!

Bad News and Good News

Published by yantie under on 8:50 AM
I went through a tough weeks in previous 2 weeks..tough in terms of emotionally and psychically...

When march was started, i was really happy..because i've been waiting all this while to end my contract as a program leader...i think this is the time for me to stop being in management...and i realize that i'm not really the one should be in the management...but it doesn't mean i didn't do my job...i tried my best...the most critical task that i managed to settle was a new program...now i know which level i am in field of management...from 1-10, i can say i'm in 5...but the bad news is, my contract was extended to 2011..huwaaaaa....when i got the news, i'm really regret..i asked explanation from my dean, and she showed me the proposed list to NC, and my name wasn't there..but there were certain circumstances that lead to NC's decision, so from my experience, i don't want to put pressure on me, then i told to myself.."Ini dari Allah, Allah yang mengizinkan keputusan ini dibuat, ada hikmah semua ini"...maybe Allah blessed my prayer to have a lot of rezeki, so this is one of it...from bad news, i tuned it to good news...i tuned my mind to work harder for my program specifically and my faculty and university generally...please don't under estimate me...kekekkekekee...but my plan to further study in this year still on!!!!

Really Good News is i and we (faculty) received an approval letter from KPT to run our new program which is called Bachelor of Computer Science (Graphics and Multimedia Technology)...
Credit to myself because i was really struggle to finish the program most of the time alone..thanks to others members of management (Dean, Deputy Dean, Program Leaders) for supported me directly or indirectly and also to my program members although not so much involve in this task but at least help me in final touch up..so next semester, we gonna have our own student...time to work harder!!!!...

Untuk yang menyatakan ketua program dan pengurusan rasa terlalu eksklusif dengan dapat elaun hingga tidak buat penambahbaikan kepada fakulti (dia rasa lah), anda silap...anda telah memperlihatkan diri anda yang sebenar dan menyebabkan secara peribadi saya merasa menyampah teramat dengan kata-kata anda yang tidak berasas...jgn terlalu mencari salah orang, muhasabah diri, jgn hanya pandai berkata-kata, tapi semua dusta!!!!

1st Birthday and 2nd Anniversary

Published by yantie under , on 10:25 AM

Birthday Girl

Last Saturday (7/3/09) was Syahirah's 1st birthday and on Monday (9/3/09) was our 2nd anniversary. We celebrated in a simple celebration to save budget...kekekeke..



Ayah Cah and Ateh came down to Kuantan from KL to celebrate Syahirah's birthday on Saturday...sungguh bersemangat hendak celebrate birthday anak sedara sorg ni...tapi mcm biasa Ayah Cah janji nak dtg pagi, dan sebenarnya pukul 4pm baru sampai..so we delayed our celebration which is after 4.30pm we went to town..



Syahirah dipakaikan dress labuh dan diikat rambut, nak bagi nampak girl...but unfortunately, there was a man still wondering is she a boy or girl....hahahahha..nasib la Syahirah...dah pakai dress pun org igt boy..nak pakaikan tudung amat lah susah skrg ni...kekeekke


Dah mkn2 ala kadar kat Secret Recipe, kami ke Megamall...just to chill out...Syahirah main Merry Go Round...sukanya dia...tak abih2 melambai2 kat abah, cu, ateh dan ayah cah..excited...maklum la first time..

Mcm Princess menunggang kuda x?..kekeke



Dah setel first day celebration (mcm sambutan 7 hari 7 mlm...kikikiki)..

Mlm esoknya (Ahad) kami ke Tanjung Lumpur...mkn sea food segar...mmg fresh..sedap..cuma menunggu lama sbb ramai org..

Esoknya (Sabtu), aku buat pulut kuning dan rendang sempena Syahirah's Birthday, Anniversary dan Maulidur Rasul..

Selesai sudah celebration for this year...hope to enjoy it again next year..InsyaAllah...




Dikelilingi Toys


Study sampai muncung mulut


Gadis berbunga raya

Oh x sepandai mana puuunn...kikikikiki

Published by yantie under on 2:52 PM

Jalan-jalan hujung minggu

Published by yantie under , on 11:57 AM


Last weekend ke East Coast Mall...ckp kat husband steamboat di Johny's org kata sedap..so kami pun gi la try...hmmmm tak sedap...husband kata jauh sedap di Wangsa Maju..aku tak mkn sgt sbb tak sedap.. jom enjoy the pics..

Tgh menunggu steambot







Jalan-Jalan dgn Syahirah dan Cu

Published by yantie under , on 11:06 AM
Di Teluk Cempedak - taknak duduk di kerusi..dah comot

Semlm cuti..bawa Syahirah jumpa dr pakar pediatrik di HTAA..ini adalah perjumpaan berkala Syahirah...sebenarnya hanya untuk memantau perkembangan Syahirah..

Asalnya Syahirah demam + batuk + selsema...lesu aje...bila masuk je dlm klinik pediatrik tu dia terus ceria..sbbnya ramai budak2 kecik...langsung taknak duduk, nak tgk budak2 main..last2 aku bawak dia tempat playground..syok bukan main...dia main kuda plastik..sukanya la..

Marah sbb Cu nak angkat dia dari kuda

Masa jumpa Dr, Syahirah sungguh ramah dgn Dr...so perkembangan amat positif..cuma berat kurang..tp Dr kata tak apa sbb dia hyperactive...siap tata2 dgn Dr...gelak Dr tgk dia..boleh dikatakan perkembangan Syahirah compared to age mmg cepat menurut Dr..(Dr tgk ikut umur sebenar bukan umur lahir)...dia dah boleh ambil barang kecik guna 2 jari (jari tulunjuk dan ibu jari)...dah boleh ckp mcm2...(fav words dia: tata, kakak, ateh ateh ateh, uhuh, mboh (takmboh), ma)...dah kenal kucing in real dan dalam gambar (excited kalau tgk kucing)..dah boleh tatih setapak 2...

Dah siap jumpa Dr, bawa ke Kuantan Parade..mkn2 dan jln2...pahtu Cu ajak ke tempat lain nak jln2..so aku bawa ke Teluk Cempedak..kat sana Syahirah taknak duduk atas kerusi..aku biar aje dia kat bawah..main la dgn pasir2..kekekekke..
Uuuu...pasir

Dah penat balik rumah tidur..Syahirah paling lambat tidur...aku dan Cu dah tidur, dia duk sibuk kehulu kehilir..last2 aku terlelap, sedar pukul 5 ptg tgk2 dia dah lena atas lengan aku...hmmm

Syahirah Mencari Jalan

Published by yantie under on 12:43 PM
Mlm tadi Syahirah berusaha gigih mencari jalan nak main laptop abahnya..
abaikan suara2 exited tu k....