Kenapa Yahudi Bijak?..

Published by yantie under on 9:38 AM
Selain dari dah tertulis dalam Al-Quran, mereka ini kaum yang diberi banyak kelebihan berbanding yang lain, mungkin artikel dari seorang pengkaji di bawah ini juga menjadi satu daripada faktor kenapa Yahudi ni bijak..(aku ambil dari forum cari...panjang tapi sungguh menarik)

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

Membuatkan aku rasa bersemangat nak lahirkan lagi ramai generasi Islam..nak meramaikan umat Islam, semoga menjadi bijak pandai untuk Islam...

Banyak amalan diorg ni yg disarankan oleh Nabi Muhammad SAW, tapi mungkin kita kurang amalkan...

My New Camera

Published by yantie under on 8:45 AM
Hobiku suka membeli kamera...kekekkee...sejak dari dulu kejenya beli kamera sokmo...pantang nampak yang cantik dan elok mesti beli...tapi masa belajar ada satu je la...sbb tak berduit...

Dan terbaru, aku telah membeli satu kamera yang telah ku idam sejak dari zaman belajar cuma model lain la...kamera apa aku beli?..

Aku beli DSLR Nikon D90...muahahhahaahaha (gelak org kaya aziz satar)...

Sebenarnya aku sambut tahun baru 2009 dgn kamera ni la..sungguh complicated functions nya...belum abih study lagi...tapi mmg best la yg ni...ni model baru..boleh amik video juga..amik gambar orang boleh nampak sampai ke liang roma...best best best...kakakakkaa...
Masih di dalam bungkusan
Aku beli mende sampingan jugak...speedlight (hajat nak amik gambar mcm dlm studio) satu lagi tripod (nyesal beli, sbb abg aku baru balik bagi free je tripod dia)

Tarraaaa..ini lah Nikon D90 ku
Gambar taken using D90 aku up next time la...kamera kat umah...zap zap adios

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)

Published by yantie under on 8:38 AM
Last week lagu ni di beri oleh officemate..tapi lupa nak download dan dengar...hajatnya nak buat semua tu this week..then pagi tadi on the way ke office, IKIM mainkan satu lagu...bestnya dengar..mcm lagu pop yg lain2 tapi rasa syahdu..masuk office, buka forum teringat pasal lagu yang last week...download dan dengar..ooo lagu yang dalam IKIM tadi..sedap telinga mendengar dan sungguh menusuk kalbu..

Lagu ni ditujukan untuk Palestine...difahamkan at the first place, pendengar yang ingin download dan dengar lagu ni perlu bayar (sebagai kutipan derma untuk Palestine) tapi sekarang free sbb ada technical complicated...so siapa2 yang dengar lagu ni boleh direct derma kepada UNRWA

Dengarkan lagu ni...hayati bait2 nya...




WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

RFC

Published by yantie under on 11:54 AM


Teringin nak merasa RFC ni..khabarnya dari ayam organic..tak pakai enzim penggemuk dari babi...ikut komen yg dah pernah rasa, katanya sedap dari KFC..RFC ada kat sungai petani skrg ni...adeii..jauhnya...

Sape ada modal at least RM500 ribu boleh bukak franchise RFC ni...gluppp..

3B: Berdoa, Berderma, Berboikot

Published by yantie under on 9:02 AM
Jom kawan-kawan yang budiman kita sumbangkan sedikit yang kita ada ke jalan Allah...semoga diberkati usaha ini...

Amalkan 3B: Berdoa, Berderma. Berboikot..


Derma ke:

1. NSTP Fund for GAZA

2. Islamic Relief Malaysia

____________________
Malam tadi tgk berita...sakit hati, geram, menyampah, meluat semua ada...penduduk yahudi keluar ke bukit2 dan kawasan2 tinggi untuk melihat serangan2 askar laknatullah terhadap penduduk Palestin...diorg bwk kamera, ada amik gambar dgn handset, mcm tgk pertunjukkan bunga api!!!..kurang ajarrrrrrrrrrr betuuuullllll....ada sorg tu bagi komen: “Ini membuktikan kepada dunia bahawa kami kuat dan akan menang”...Ya Allah sungguh angkuh mereka ini...sebijik perangai yang Al-Quran sebut dalam Surah Al-Israa’ Ayat 4 ”Dan Kami menyatakan kepada Bani Israel dalam Kitab itu; Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dgn melampau”...kalau lah ada kuasa rasanya time tu jugak aku nak bom sampai hancur diorg ni...

Kalau kat luar skrg dah byk juga kempen dilakukan untuk menunjukkan kita umat islam ambil peduli apa yang berlaku skrg...mmg sekarang diorg tengah berkuasa, sbb ekonomi, kekuasaan semua di pihak mereka..tapi tu tak bermakna kita hanya boleh berdiam diri...dlm Halaqah, Ustaz Badri bagitau kalau di Nigeria rasanya (x pasti sgt...) semua selebriti, artis2 hentikan segala aktiviti hiburan untuk merasai kesedihan saudara Islam kita...Ustaz Badri ckp artis kita juga patut tahan dulu kalau nak melompat-lompat, tak sesuai waktu ini...Ustaz ni mmg sinis sokmo..hehehhe...

Di Negara lain (x igt jugak Negara mana) tgh dlm usaha untuk mengheret Israel ke tribunal perang...so, kita di Malaysia apa lagi yang boleh buat?..banyak lagi...

  1. semua bloggers Malaysia kibarkan bendera Palestin di blog masing-masing, war-warkan fakta kebenaran Al-Aqsa biar dunia tahu umat Islam mengambil peduli apa yang berlaku..kita bukan duduk diam...
  2. kita boleh boikot produk diorg..igt boikot sampai bila2..mungkin kesan pada mereka tak berapa banyak tapi sekurang-kurangnya kita tidak bersubahat dgn mereka...mana yang boleh boikot kita boikot...
  3. derma kepada mangsa kezaliman Palestin, kita di sini mengalirkan air mata setiap kali mendengar berita kesedihan di sana, dan berdoa untuk mereka (itu lah selemah-lemah tindakan yang mampu kita lakukan)..tapi mereka kat sana hanya ada darah yang mengalir...mereka harapkan bantuan kita...

Kita buat yang terbaik....sementara Al-Aqsa masih kukuh, berusaha lah kita..bila dah runtuh tiada guna lagi...we do the best, let Allah do the rest...

Aku hanya mampu meluahkan rasa kesedihan terhadap Palestin di sini...hanya itu yang mampu..

Ya Allah, kami yakin akan janjimu untuk memusnahkan mereka apabila sampai masanya..

“Jika kamu berbuat kebaikan, maka faedah kebaikan yang lakukan adalah untuk kamu, dan jika kamu berbuat kejahatan, maka terbalik kepada diri kamu juga. Oleh itu, apabila sampai masa janji (membalas perbuatan derhaka kamu) kali kedua, Kami datangkan musuh-musuh kamu untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan dan keganasannya), dan untuk memasuki masjid (Baitul Maqdis) sebagaimana mereka telah memasukinya pada kali pertama, dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai, dengan sehancur-hancurnya” –Surah Al-Israa’ Ayat 7.

Tarikh Luput: 9/1/2014

Published by yantie under on 4:51 PM
Akhirnya setelah hampir 2 minggu lebih aku membawa mayat (bak kata kak ma) akhirnya hari ni aku berjaya menghidupkan semula ia...

yaaaa...lesen memanduku sudah diperbaharui sehingga 9/1/2014...jika masih bernyawa sehingga tarikh tersebut akan diperbaharui lagi...tapi mungkin time tu dah bukan dengan harga sekarang..skrg utk 5 thn = RM152..maybe time tu dah RM300 ye la dah dekat 2020 tu..serba canggih n mahal..sama mcm yg kita bayang masa tahun 90an, dibenak bayangan 2000 tu mcm keta terbang di udara, org pakai pakaian pelik2...tp rupenye msih mcm ni jugaaakkk..kekekeke

Kisah Pelajarku

Published by yantie under on 9:32 AM
Minggu ni aku masuk kelas dengan senyum lebar..

Aku: "Wah!, cantik dan hensem nya semua student saya.."
Student:"Hehhehehe, terima kasih puan..."
Aku:"Baru la rasa seronok saya nak mengajar, awak pun mesti seronok nak belajar kan?"
Student:"Ya Puan.......................!!!!!!!"..bunyi mcm dalam terpaksa...hehehhee

Semua student aku pakai dgn cantik tiada lagi t-shirt2 lusuh, jeans lusuh, stokin busuk etc...

Sem ni aku cuba nak perbaiki kelemahan utama aku dlm mengajar iaitu kurang sabar bila berdepan dengan pelajar lemah...dan juga aku nak tolong pelajar yang fail subjek programming...sbb subjek aku ni nak pakai programming, kalau fail subjek programming mcm mana nak teruskan subjek aku ni...

So masa lab, aku dapati ada la 2-3 org yang mmg stuck habis dgn programming...mcm tak tau nak mulakan kat mana...aku pun ambil inisiatif duduk sebelah sorg budak ni, mintak dia mulakan programming sambil aku bagi hints...dan budak tu berjaya buat...aku tahan kesabaran aku bila budak ni mcm blur2 je...akhirnya dia berjaya buat apa yang aku suruh...

Aku bagitau kat student sape2 yang memerlukan bantuan sila jumpa aku pada rabu petang...aku sanggup korbankan masa aku yang sepatutnya untuk kerja lain tapi aku gunakan untuk ajar personally programming pada yang memerlukan...respon memberangsangkan..ramai yang nak diajar...aku ckp sila call dulu untuk set masa...

Semalam pagi (rabu) aku terima call dari sorg student...

telefon bunyi, aku angkat...dgr suara student:

"Puan, pukul 2 boleh"...amboiii takde salam takde apa terus tanya mcm tu...mana hilangnya soft skill anda wahai generasi baru???

Aku jawab "Bagi la salam dulu, kenalkan diri..bersopan santun la sikit"...
Student jawab "Hehhehe, maaf puan, saya nama dia, boleh tak saya jumpa puan pukul 2 ptg ni?.."
Haaa mcm tu la berkomunikasi dengan orang tak kira la sape pun...
Aku jawab "Datang la dalam pukul 2.15 ok..."
Student jawab "Ok, terima kasih puan..."...
Aku jawab "sama-sama"...

Pahtu dlm pukul 10 lebih ada plak sms dari student lain: "Puan, saya tak dapat datang jumpa puan petang ni, saya belum bersedia"...student ni aku suruh dia dtg sbb dia lemah sgt programming..

Dlm hati aku, hmmmm apa yang tak sedia ntah..dtg je la kalau nak belajar..suka hati hang la (dah tercabar dah sikit kesabaran aku ni) tapi aku balas jugak sms dia:"Ok, wat latihan programming then dtg tunjuk saya nanti"...aku taknak dia dtg dgn tangan kosong sbnrnya..

So petang semlm aku ngajar la budak yang janji nak dtg tu...budak tu nampak ada sinar harapan dia dlm programming...aku bagi a few exercises lagi untuk dia practice....

Yg student lain ntah ke mana hilang....aku akan tolong mana yg nak ditolong, yg tak mau ditolong jika fail lagi subjek ni, tanggung sendiri...

Tapikan aku rasa pendekatan pensyarah secara memberi kuliah umum boleh diterima oleh majoriti pelajar namun ada minoriti yang memerlukan perhatian khusus untuk dia baru dia boleh faham subjek tersebut..sbb student yg lemah tu bila di ajar hanya utk dia, dia faham dan boleh wat soalan yg diberi..hmmm...so pensyarah, jgn la kita tahu mengajar budak pandai sahaja, budak lemah pun perlu diajar tapi dengan approach berbeza...
p/s: beruntung anda belajar di Uni kecik mcm ni, lect amik tau...igt2 la ye...

Pray For Palestine

Published by yantie under on 5:25 PM



Ya Allah, lindungi mereka di sana, amin.

berita lagi
gaza today: untold story

No Pain No Gain!!!

Published by yantie under on 10:25 AM

Last weekend i watched a programme in Discovery Channel; CHINA RISING. This programme was about how China’s People try to improve their English. They are really poor in English (i admit this because when i was there hardly to get any information since they don’t know English).

The programme showed that they realized the situation and they tried to improve their English no matter how. Very impressed! From younger to older they put themselves in difficult situation to learn English. The most important reason why they were really eager to learn is because Olympic Beijing. They went to English Camp, English Class etc. Uncle Yang registered to be a volunteer of Olympic because he wants to tell every single thing about China to foreigner. So he went to the class. He always speaks English with everyone, friends, family etc. He said to be good in English, we must be “tebal muka”. The good thing is his friends also very supportive (kalau kita, member ckp English salah sikit mesti dah gelak ejek, mcm mana nak improve??).

Other than that, there were about 700 candidates of Olympic’s Volunteer went to the English Camp. They were willing to spend a lot of money to enter the camp. Training in the camp was similar to military training. Very tough! The aim was to make them do what they don’t want to do (aku rasa ini la resepi paling berguna...perlu ajar buat mende yang tak suka untuk berjaya).

One of the motivation phrase during the camp that i like was: “No matter hard Math and English are, our parents’ sacrifice to raise us are harder” –yg ni mmg paling best la untuk diberi pada student (tukar sikit) -> “Sesusah mana Matematik dan Sains Komputer, susah lagi ibu bapa membesarkan anda”. Harap-harap diorang faham, maknanya walaupun susah Matematik dan Sains Komputer, anda perlu berusaha gigih kerana Ibu Bapa membesarkan anda lagi susah dan akan mengecewakan mereka jika anda gagal.

My friend said that China’s People develop themselves quickly because they have communist spirit. (i think communist spirit means, everything that we do must be faster than others- that’s what could i concludes according to what she said)

To my student: Do what you don’t want to do, only then you’ll be successful. What you don’t want to do?...think about it, remember: “Sesusah mana Matematik dan Sains Komputer, susah lagi ibu bapa membesarkan anda”

Ayuh Malaysian, no pain no gain!!!!

p/s: Masa jln2 di Dataran Lautan Bintang di Dalian, China, ada seorang pelajar hampiri aku dengan English yang pelat2 menyapa aku, lupa dah nama dia, tp dia bagitau dia adalah sukarelawan yang membantu para pelancong yang memerlukan bantuan. Aku tanya kenapa jadi sukarelawan, dia kata sbb nak improve English, aim dia nak jadi Navi nak keliling dunia, tu pasal belajar English. Aku tgk kat tangan dia ada buku English...kagum betul, sungguh bersemangat dan sanggup tebalkan muka..

Kelas Pertama Di Tahun 2009

Published by yantie under on 1:28 PM
Pagi tadi jam 9.00pm aku hadir ke kelas pertama bagi tahun 2009. Walaupun hujan agak lebat, tapi aku gagahi jugak ke kelas dalam 5 blok dari my office...kelas Data Structure & Algorithm.

Dalam otak aku dah ada beberapa perkara nak dibualkan dalam kelas selain aim nak setelkan chapter 1 (introduction aje)...first mesti nak tanya kabar Programming Techniques (PT) diorg..sbb aku tgk kebanyakkan tak score...dlm atas pagar, even fail pon ramai...bukan susah pon...very basic programming aje...

Masuk kelas, diorg duk berborak riuh rendah, aku dah ke depan masih riuh...ni tak leh jagi..aku pon gertak sikit: "My rule, once i enter the class, u shouldn't talking to each other, otherwise please leave my class"...baru diam....kekekeke..maklum la diorg ni dah lepas sem 1 thn 1 so dah berubah le perangai..kalau dulu baik je seme...hehehhe...bukan marah sgt pon saje gertak...:))

Aku mulakan kelas dgn penerangan apa yg akan diajar, dan rules bagi kelas aku...takleh pakai t-shirt sape pakai jgn masuk kelas...hehehhe..

Then aku tanya pasal PT, diorg sengih2...tau sgt le tu dpt teruk..aku tanya apa yg susah, diorg kata semua..aku ckp mesti tak belajar sbb tu jawab semua susah...diorg diam..aku tanya ke sebab tak minat?..terus diorg angguk2...aku ckp kalau masih menyimpan rasa tidak minat sila berhenti belajar, jgn buang masa, jgn merugikan diri sendiri, tiada siapa peduli awak minat atau tak, yg dapat result teruk awak bukan org lain, diaaaam je kelas...kebanyakkan seme budak melayu yg dpt teruk, tapi budak Cina score even tak minat..diorg kata "i have to madam, if not i'll become loser"...see????budak2 generasiku tolong la jgn jadikan 'tak minat' sebagai alasan..sebenarnya anda MALAS, bukan 'tak minat'...dpt soalan susah sikit terus give up..

hmmm....tu la serba sedikit aku wat dlm kelas hari ni...aku abihkan chapter 1 then aku try naikkan semangat diorg, mintak diorg redo seme latihan PT sebelum masuk kelas aku...sbb aku taknak ulang semula basic di dalam kelas aku..

eh, balik bilik baru perasan lesen mandu dah tamat pada 16/12/2008...aiyarkkk..next week la gi renew, hari ni tak sempat, kenalah bersopan santun di jalan raya 2-3 hari ni...:))