How do we feel?

Published by yantie under on 2:13 PM
A picture tells a thousands story....the picture was taken on 1993 by photojournalist..he won Pulitzer prize for this picture..the kid was crawling to get some food..suffer enough..how do we feel? (a brief explanation regarding this story is here)

p/s: this is might be a very long time story..but how many of us still remember it?, don't be selfish because we are in comfort environment..may Allah bless the kid and all the kids, people who are starving out there...amin

Never Giveup

Published by yantie under , on 9:39 AM
Do you feel like giving up?..think again..are you handicap?..or are you normal, perfect person?..if your are perfect person please do watching the following video..





Above is about Nick Vujicic (know more about him here), he is a motivator with no arm and leg..but he never give up...

I post these videos here as a motivation to me, to all people around me..whenever we feel like giving up, please do remember that we are still lucky compared to Nick Vujicic..

p/s: still remember Amir?..

Belum Sebat

Published by yantie under on 10:02 AM
Pagi-pagi masuk lab, rakan satu lab mengeluarkan isu Kartika yang belum di sebat. Bukan salah Kartika, tapi ramai sangat yang berlagak mereka lebih ilmu agama dari hakim mahkamah syariah yang telah menjatuhkan hukuman dan sedang bermain kata-kata untuk menyekat hukuman dilaksanakan. SIS lah, JAG lah dan tak ketinggalan ada yang menjadi pemimpin pun berusaha menyekat hukuman ini. Mungkin bagi mereka isu arak adalah hak individu, bukan jenayah. Kenapa mereka terlalu tidak setuju dengan hukuman ini? Aku yang cetek ilmu agama telah diajar bahawa arak adalah punca segala kejahatan dan memang wajib dibendung. Kesian juga dengan Kartika, dia menjadi bahan kontroversi oleh pihak yang pada aku sebenarnya mempertahankan diri sendiri. Mungkin Kartika telah insaf, semoga keinsafan dia kekal.

Dulu pernah sekali pelajar aku (waktu kerja dengan MARA) di tangkap memiliki arak di dalam bilik asrama. Bila ditangkap, pelajar tersebut mengaku dia selalu beli arak setiap kali keluar ke bandar. Setelah dinasihati oleh ustaz, budak ini dengan angkuh menyatakan: "My mom said it's okay to drink arak"...mengeluh..

Gambar di atas adalah ketika menghadiri satu pesta di Dalian, China. Aku sangkakan pesta macam pesta bunga api, rupa-rupanya pesta arak. Ada banyak booth, semuanya mempromosikan arak masing-masing. Membazir duitku sebanyak RMB30 (kot, lupa dah). 2 orang profesor dalam gambar (dari UK dan USA) mengekspresikan wajah mereka dengan kelat, sebab mereka kata ini sudah terlebih moden. Tempat mereka tak ada macam ini. Profesor dari USA tu cakap, bahaya untuk minda kanak-kanak (sebab kanak-kanak pun ada datang). Aku sangkakan mereka akan minum sama, rupa-rupa mereka yang ajak kami balik awal. Seorang lagi profesor yang tersengih tu dari Jepun. Dia pilih untuk minum, dan esoknya dia bagitau dia minum sampai pagi....gambar di bawah pula wanita-wanita genit digunakan untuk menarik perhatian peminum-peminum dengan gaya ala-ala tarian bogel..(gambar tak clear sebab maksiat sgt kot..)


Boleh lihat di blog Saiful Islam, dasatnya manusia menyukai arak..rupa-rupa Irish bangsa yang senonim dengan arak..ku sangka bangsa lain...

.: Mereng :.

Published by yantie under on 11:37 AM
Jumaat yg pening..cari blog lama, jumpa!!!..refreshing memory:

.: MeREng kah kami??? :.

Assalamualaikum n salam sejahtera

sepai sepai sungguh leee...fluuuuuuu...sabar, penyakit dpt hapuskan dosa kecik selagi tak buat dosa besar...blurrrrr....zzzzzzzzzz...haa..ada satu cerita..

Ada 3 org gadis sempurna (Alhamdullillah..) yg aku namakan gadis A,B dan C..lepas makan mlm ngan member2 yg lain, diorg sebulat suara nak meronda kat kedai cd..masuk la tiga org gadis ni...pastu seperti biasa diorg membelek2 vcd sambil mulut tak diam.. setiap vcd yg disentuh mesti disusuli dengan komen2 yang membina dan meruntuh..pastu diorg pergi la plak ke bahagian cd lagu..si gadis A dan B sibuk membelek cd lagu2 melayu dan mat saleh..sementara gadis C sibuk mengusha kaset2..sekali dtg sorg brother..yg aku namakan Bro Q..tanpa memberi salam Bro Q menyapa:

Bro Q: Ada nampak cd Sheila Majid tak?
Gds B: Ala abang download je kat internet..
Gds A: Aha..kitorg download kat internet je..banyak...
Bro Q: Eh tak boleh, saya nak test dgn player, so kene beli yg ori..
(Gds B n A terkedu..sbb salah org..Gds B ketawa terbahak2 sbb malu sbnrnya..kira nak cover malu la tu...)
Bro Q: Eh eh, seronoknye die ketawa...
(Dlm2 gelak tu pun, Gds B n A tetap tlg carikkan jugak..)
Gds A: Ala baik abg beli je cd clay ni..(sempat lagi promote..masih gelak...)
Bro Q: "gelak jeeee.."
Bro Q: Kamu ni student UTM ke?
Gds A n B: Aha...
Bro Q: Padan le ceria UTM, ada korg...
Gds A: Sbb dah mereng tu yg jadi mcm ni ni bang..
(Masih dlm mood gelakkk..)
Bro Q: "gelak same"...tahun akhir ke?
Gds A: Aha, dah 2 kali tahun akhir..
(Watak Gds C muncul)
Gds C: Ni percubaan kali ke 2 kitorg..
Bro Q: Oooo..amik master ke?
Gds A: Aha..
(Berlangsung la perbualan dlm suasana sempoi berkaitan master...sementara Gds B sibuk duk tlg carikkan cd Sheila Majid..pastu giliran Gds C pulak tlg carikkan...sementara Gds A n B masih gelak2 tanpa diketahui butir2 motif gelakkan diorg..tapi dipercayai mesti berkaitan cd..)
Bro Q: Korang ni sc comp software ke hardware?..
Gds A: Software..
Bro Q: Tempat saya ada nak pakai dlm bidang software..
Gds A: Kitorg nak keje mcm abang..test player..boleh selalu dgr lagu..
Bro Q: "diam je..mesti dlm ati:"bagi betis nak peha""..
(Mereka meneruskan usaha mencari cd SM..apsal la nak cd SM..SO7 kan ade..)
Bro Q: Awak nampak waras drp yg lain..(sambil fokus kpd Gds C)
Gds C: "Terkedu dgn perkataan waras..sambil menjawab"..
Gds C: Sebab saya dah kenyang tu pasal waras sikit..
Bro Q: "Muke berkerut: "laaaa..mereng jugak rupenye budak ni...""
Gds C: Beli la cd Siti ke..
Bro Q: Tak boleh, suara Sheila Majid pitching die tinggi..sesuai..
Gds C: Dia ni pitching bagus...(sambil menuding ke Gds A)
Gds A: Aha..saya Malaysian Idol next week...
Bro Q: "bluuuurrrr"...(mesti tak tau tu)..
(Dah penat2 tlg carikkan..gadis2 yg dikatakan mereng ni dengan baik ati syorkan abg tu pegi kedai sebelah)..
Gds A: Sori la bang, kitorg tak keje kat sini, jadi tak tau laa..
(Tanpa berlengah abang tu terus ke sebelah...mungkin dlm ati: "kesian..nampak mcm ok...tapi kureng rupenye..."..die berlalu tanpa mengucapkan terima kasih)
(Takpe la bang..mereng pun mereng la..janji bukan moron)
Ketiga2 gadis tu pun balik umah..nak merehatkan kemerengan ari tu...
Gitu la kesah..sape yg mereng?..pilihan di tgn anda..

Sabai Sabai by Thongchai McIntyre..

Mahal ke Sky Juice

Published by yantie under on 4:33 PM
Dalam restoran nasi lemak yang best di Taman Universiti (restoran ala2 fast food)

A dan B berkira-kira nak order apa...makanan dah, minuman pula...

A: Nak air apa ek?
B: Hmmm...sky juice ok?
A: Uisshhh...mahal kang (maklum la student, berjimat cermat amalan student)
B: *muka blur sambil pandang A
A: Eh tak mahal ke?
B: Ko tau tak sky juice tu apa?
A: Apa? Jus apa?
B: Sky juice tu air kosong la..
A: haahaahhahhahaa..ok boleh la...(sambil menahan muka malu)

Itu berlaku 10 tahun yang lampau..sekarang A dah tahu banyak nama-nama makanan dan minuman yang dipaparkan di menu2 restoran...hik

Marilah Menuju Kejayaan

Published by yantie under on 11:16 AM
Dah lama tak menulis...kekurangan ruang waktu, banyak berfikir perkara yang lebih wajib...maklum lah sekarang sedang memikul amanah yang lagi besar..iaitu belajar...kenapa besar amanah ini?..(ku kira sama besar dgn amanah membentuk Syahirah)

  1. Belajar ini tuntutan Islam supaya umatnya berilmu dan untuk diamalkan bagi kesejahteraan ummah
  2. Belajar ini dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia. Bayangkan dalam akaun CIMB ku wujud beribu-ribu duit yang jauh lagi banyak dari gaji bulanan. Adakah aku boleh sewenang-wenangnya guna untuk berjoli?...tidak..tidak..tidak..ini untuk kegunaan belajar. Banyak duit telah diberi, bermakna amanah ku untuk belajar bersungguh-sungguh jauh penting dari perkara-perkara lain. Kalau gagal bayar balik RM160 ribu ya...kekekkee.sampai tua la berhutang..nauzubillah
  3. Di fakulti sekarang kekurangan staff..kesian mereka yang berada di fakulti, rasa bersalah jika aku main-main. Aku berjanji akan berusaha sedaya upaya..selebihnya terserah kepada Allah..itu lah kita, selalu silap..berusaha sedikit, berserah yang banyak...sepatutnya usaha yang lebih, kemudian baru berserah..apa yang terjadi selepas usaha itu semua ketentuan Illahi
  4. Sebagai Muslim, menuju kejayaan adalah amanah untuk kita...selalu dilaungkan 5 kali sehari...malu sangat sebab jarang mendalaminya...ya Allah ampuni aku..agaknya Syahirah pun lebih mendalami dari aku sebab dia paling kusyuk mendengar azan..mana la tau budak kecil ada cara sendiri mendalami sesuatu..uh
Marilah menuju kejayaan!!!!

*p/s: baru ku tau ramai org di indonesia marah sgt dengan malaysia...tapi kawan-kawan indonesia ku pasti tak mcm tu kan..pak fadlil tak sentuh pun hal ni semalam masa borak, siap dia lagi kagum dengan Upin Ipin..hehehe..ayuh rumpun bangsaku, kita terus maju...

Rakyat Mulai Panik

Published by yantie under on 1:54 PM
Ramainya orang menunggu utk saringan H1N1 di Hospital Sungai Buloh...panik semua orang..ye lah dah 14 kematian...H1N1 ni akan merebak jika pesakit H1N1 batuk, bersih or bercakap tanpa ada penutup..sebab virus merebak melalui titisan air liur...kita ambil langkah berjaga-jaga ye..elakkan tempat yg sesak2...bykkan minum air masak...bg anak-anak kecil, selalu bagi minum air dan basuhkan tangan diorang tu..semoga kita semua terlindung daripada penyakit berjangkit ni, amin...

Literature Review

Published by yantie under on 9:38 AM
Got this one from FB..posted by someone..very helpful for those who are pursuing Phd or Master..for more info please visit here.

What is a review of the literature?

A literature review is an account of what has been published on a topic by accredited scholars and researchers. Occasionally you will be asked to write one as a separate assignment (sometimes in the form of an annotated bibliography—see the bottom of the next page), but more often it is part of the introduction to an essay, research report, or thesis. In writing the literature review, your purpose is to convey to your reader what knowledge and ideas have been established on a topic, and what their strengths and weaknesses are. As a piece of writing, the literature review must be defined by a guiding concept (e.g., your research objective, the problem or issue you are discussing, or your argumentative thesis). It is not just a descriptive list of the material available, or a set of summaries

Besides enlarging your knowledge about the topic, writing a literature review lets you gain and demonstrate skills in two areas

  1. information seeking: the ability to scan the literature efficiently, using manual or computerized methods, to identify a set of useful articles and books
  2. critical appraisal: the ability to apply principles of analysis to identify unbiased and valid studies.

A literature review must do these things

  1. be organized around and related directly to the thesis or research question you are developing
  2. synthesize results into a summary of what is and is not known
  3. identify areas of controversy in the literature
  4. formulate questions that need further research

Ask yourself questions like these:

  1. What is the specific thesis, problem, or research question that my literature review helps to define?
  2. What type of literature review am I conducting? Am I looking at issues of theory? methodology? policy? quantitative research (e.g. on the effectiveness of a new procedure)? qualitative research (e.g., studies )?
  3. What is the scope of my literature review? What types of publications am I using (e.g., journals, books, government documents, popular media)? What discipline am I working in (e.g., nursing psychology, sociology, medicine)?
  4. How good was my information seeking? Has my search been wide enough to ensure I've found all the relevant material? Has it been narrow enough to exclude irrelevant material? Is the number of sources I've used appropriate for the length of my paper?
  5. Have I critically analysed the literature I use? Do I follow through a set of concepts and questions, comparing items to each other in the ways they deal with them? Instead of just listing and summarizing items, do I assess them, discussing strengths and weaknesses?
  6. Have I cited and discussed studies contrary to my perspective?
  7. Will the reader find my literature review relevant, appropriate, and useful?

Ask yourself questions like these about each book or article you include:

  1. Has the author formulated a problem/issue?
  2. Is it clearly defined? Is its significance (scope, severity, relevance) clearly established?
  3. Could the problem have been approached more effectively from another perspective?
  4. What is the author's research orientation (e.g., interpretive, critical science, combination)?
  5. What is the author's theoretical framework (e.g., psychological, developmental, feminist)?
  6. What is the relationship between the theoretical and research perspectives?
  7. Has the author evaluated the literature relevant to the problem/issue? Does the author include literature taking positions she or he does not agree with?
  8. In a research study, how good are the basic components of the study design (e.g., population, intervention, outcome)? How accurate and valid are the measurements? Is the analysis of the data accurate and relevant to the research question? Are the conclusions validly based upon the data and analysis?
  9. In material written for a popular readership, does the author use appeals to emotion, one-sided examples, or rhetorically-charged language and tone? Is there an objective basis to the reasoning, or is the author merely "proving" what he or she already believes?
  10. How does the author structure the argument? Can you "deconstruct" the flow of the argument to see whether or where it breaks down logically (e.g., in establishing cause-effect relationships)?
  11. In what ways does this book or article contribute to our understanding of the problem under study, and in what ways is it useful for practice? What are the strengths and limitations?
  12. How does this book or article relate to the specific thesis or question I am developing?

Final Notes:

A literature review is a piece of discursive prose, not a list describing or summarizing one piece of literature after another. It's usually a bad sign to see every paragraph beginning with the name of a researcher. Instead, organize the literature review into sections that present themes or identify trends, including relevant theory. You are not trying to list all the material published, but to synthesize and evaluate it according to the guiding concept of your thesis or research question

If you are writing an annotated bibliography, you may need to summarize each item briefly, but should still follow through themes and concepts and do some critical assessment of material. Use an overall introduction and conclusion to state the scope of your coverage and to formulate the question, problem, or concept your chosen material illuminates. Usually you will have the option of grouping items into sections—this helps you indicate comparisons and relationships. You may be able to write a paragraph or so to introduce the focus of each section


p/s: what is annotated bibliography?

Mampukah Fokus?

Published by yantie under , , on 2:45 PM
Pada firasat aku, dalam apa jua perkara kita lakukan perlu fokus. Samada belajar, memasak, bersukan, bekerja hatta menonton televisyen. Kalau fokus tiada dalam belajar, sia-sia masa diperuntukkan; contohnya ketiadaan fokus aku ketika membaca paper menyebabkan aku terpaksa ulang membacanya sekali lagi. Kalau fokus tiada dalam memasak, boleh hangit masakan dan hasilnya tidak sedddaaaappp. Kalau fokus tiada dalam bersukan, boleh cedera (terlebih sudah!). Kalau fokus tiada semasa bekerja, menyebabkan selalu memberi alasan tidak cukup masa, sedangkan kita ada 8 jam sehari untuk bekerja (yang wajib). Kalau fokus tiada ketika menonton televisyen, tiada pengajaran diperolehi.

Fokus boleh dibuat mengikut peringkat, 1-Seumur Hidup, 2-Tahunan, 3-Bulanan, 4-Sehari-harian. Sebelum membuat fokus, perlu letakkan matlamat apa untuk difokuskan barulah fokus. Sekarang matlamat aku adalah untuk membuat Literature Review. Jadi fokus aku perlu dibuat mengikut harian dalam usaha mencapai matlamat itu.

Namun sebagai manusia biasa yang kononnya terlalu banyak perkara nak diuruskan, komitmen yang padu tidak mampu diberikan untuk perkara FOKUS. Aku senaraikan perkara-perkara yang mengganggu fokus aku:
  1. Urusan rumahtangga (mcm besar je kan...sebenarnya simple je..saja bagi alasan..:P)
  2. Facebook (adeiii...kenapa la aku menjebakkan diri ku)
  3. Forum (dah terbiasa sejak dari zaman belajar)
  4. Membeli belah (entah la)
  5. Otak suka menerawang pada perkara-perkara lain
Bukan salah FB, bukan salah Forum, bukan salah rumahtangga, bukan salah nafsu membeli belah, bukan salah otak..tapi salah sendiri...jika kita hendak fokus pada matlamat, kita tidak bolah menjadi multitask, elakkan gangguan entiti asing dan perlu bersedia siapkan perkara dalam sesi yang kita peruntukkan..aku perasan, aku dah terbiasa sangat dengan multitask..tengah buat satu kerja, tiba-tiba nak setelkan kerja lain..hmmm

Aku rasa aku perlu membuat anjakan paradigma...lepas anjakan ini, mampukah aku fokus?...

p/s: gambar atas tu ambik sendiri tu, masa belajar nak buat fokus..tak sharp sgt tapi sendiri punyeee..:D

Apa perkembangan dia?

Published by yantie under , on 1:09 PM
Kali ni nak karang tentang puteriku tersayang lagi, Syahirah. Selama 2-3 minggu sebelum ni, Syahirah ditinggalkan di kampung sementara aku uruskan hal-hal cuti belajar dan pindah rumah. Banyak laporan-laporan yang telah diberi setiap hari oleh Tok dan Ayah Ki pada aku sepanjang 2 minggu di kampung. Aku pun memang telefon setiap setengah jam rasanya. Beruntungnya Syahirah mendapat perhatian yang maksima kan...

Syahirah dah makin maju. Makin banyak perkembangannya. Apa perkembangan dia sepanjang di kampung dan sehingga sekarang? Lihat senarai di bawah (wah dah macam tesis pula):
  1. Sudah boleh ambil air sembahyang...(rugi aku tak dapat ambil gambar yang ni), tiap kali masuk bilik air dia mesti buat gaya ambil air sembahyang.
  2. Selimut diri sendiri dengan sempurna sampaikan Tok ingat Ayah Ki yang tolong selimutkan.
  3. Boleh ikut nyanyian "Ceria" sikit-sikit..."iyaaaa...."
  4. Pandai susun selipar atas rak..aku ingat peyo yang susunkan selipar, rupa-rupanya Syahirah..pandai anak mama..
  5. Menggigit makin kreatif, part ni paling tak tahan...sakiiiittt..
  6. Tiap kali jumpa sedara mara yang dia cam, mesti cium pipi..pandai amik hati btol..
  7. Hmm..lupa dah..
Masuk part lain sikit..tadi Nenny ada ckp kat aku, ada seorang ilmuan telah mengkategorikan golongan blogger ni sebagai berikut:
  1. Bercerita tentang diri sendiri - golongan BODOH
  2. Bercerita tentang orang lain - golongan OK
  3. Bercerita tentang ilmu - golongan BIJAK
Kalau ikutkan aku ada dlm semua kategori....hahahha..payah tu.
hmmm..aku dah ckp dengan Nenny, aku tak setuju dengan ilmuan tu...sbb bergantung la kepada matlamat blogger tersebut kenapa dia berblog...dan lagi satu siapakah dia untuk senang-senang kategorikan orang...adakah dia pembuat blogspot?..hihihihi...

Sementara Bersemangat

Published by yantie under , on 3:32 PM
Sementara bersemangat nak upload gambar Syahirah, baik dibuat sekarang..(bukan semangat baca paper ye)...dah lama tak upload aktiviti Syahirah..this blog suppose to be Syahirah's memories one day..(kisah klasik la konon...SO7 sungguh moodku hari ini).. sila menjamu mata ye..

Di Taman Buai di Pontian

Besarnya tangan awaaaakkkk...

Huhuhuhu

Larikkkk

Hai kawan

Aduiii rimasssnyeee

Tgh makan kuew tiew goreng

Hello, ok, bye bye (ayat wajib dia bila dpt tel)

Tgk kucing tido

Main baling2 bunga dgn kucing

Banyaknya duit mama..best2

Koala bear abah

Tak abih2 dgn face recognition ni...

Ok la tu je..next time plak..adios..

Karat belum tepu

Published by yantie under on 10:23 AM
Dari semalam rasa ada pelik bila post comment on Yatt's blog..rasa mcm dah betul nickname tu..pagi ni baru perasan, itu nick yg satu lagi..non active account...kalau aku komen guna nama syahirah tu mmg aku la ye...

Bila lama tak membuat rutin, otak akan ada sikit berkarat..terbukti dah...sama mcm membaca paper, bila dah lama tak membaca, ada karat terkumpul yang menyebabkan susah nak faham paper tu...like i'm facing right now...cuma mujur lah dah ada sikit perbincangan, back to track..

Ada org tanya mcm mana belajar?..aku jawab tiada apa2 lagi...si penanya bertanya lagi, aik takde masalah ke?...belum leee...tungguuuuuu...

Baru start ni..vroom..vrooom...nak buang dulu karat2 yang terkumpul..mujur lah belum tepu..

Kelam Kelibut

Published by yantie under on 4:40 PM
Lamanya aku tak berada di alam maya...hidup penuh huru hara.ke hulu ke hilir..rasa nak patah semua tulang empat kerat ni...

Akhirnya semalam (9/7/2009) aku berjaya reportkan diri ke CAIRO...sampai dari kuantan dengan membawa barang perpindahan ke CAIRO dlm pukul 12pm..hajat singgah nak pinjam trolley je..sekali Prof Ruby panggil..terus ada discussion dgn Prof dari mana ntah (org arab)...aku angguk2 je..apa yg dibincang pun x tau..

Skrg aku nak kena service otakku...

Usai Sudah...Perjalanan Baru Bermula

Published by yantie under , on 5:24 PM
Pagi ni, 26/6/2009 mendapat berita di TV3 menyatakan King of Pop dunia, Michael Jackson meninggal dunia..dikhabarkan pada pagi Khamis (waktu di LA)...he passed away at 50..rasa sebak jugak..biasa kalau artis2 meninggal, aku tak kesah sgt..tp kali ni rasa mcm sedih sikit...maybe sebab dia ni byk lagu yang menusuk kalbu kot..org kata dia dah muslim, tapi takde formal proof..so couldn't believe the rumors...

Ok usai sudah kesah full of controversial by MJ, perjalanan baru dia di sana bermula..

Kesah aku menyelesaikan hal cuti belajar pun sudah selesai semalam (Khamis- 25/6/09)..penuh lelah..

Surat tawaran UMP, KPT dan perjanjian UMP, KPT aku dapat hari selasa (23/6/09) dari HR melalui Dekan..pagi2 lagi aku dah ambil semua dokumen...perjanjian UMP memerlukan 2 orang penjamin luar dari UMP...pukul 12.30pm aku balik rumah, amik sedikit keperluan terus ke KL sbb nak amik sign husband dan abang sebagai penjamin...sampai pukul 3.05pm (waktu ini tepat sbb mmg habit aku lihat waktu tepat2 bertolak dan tepat2 sampai)..dah dpt sign husband, ke rumah abang di hillpark..tidur sana...

Pagi esoknya (Rabu- 24/6/09) pukul 9.30am bertolak balik ke Kuantan..punya la bercelaru fikiran, boleh terlepas simpang ke Jalan Pahang dari Pantai Dalam tu...melilau sampai ke pudu..abih masa lama kat situ..so sampai ke Kuantan pukul 12.00pm..terus daratkan sign Ju as a saksi...isi2 perjanjian tu sampai lengkap...pukul 2.30pm ke Kuantan untuk matikan setem..ada 3 misi petang tu..satu medical checkup...singgah di Poliklinik Ar Razi...med checkup will only be completed tomorrow afternoon sebab darah perlu dihantar ke makmal utk proses...ok takpe la..misi ke dua ke LHDN..nak matikan setem..sampai sana pukul 4.00pm...kena beli setem dulu sbb mesin auto dah tutup pukul 3.30pm..dah setel situ...misi ke 3 ke CIMB untuk tanya status akaun..

Akaun CIMB dah ada 10 thn dulu..ntah ke mana dah hilang..diorg kata boleh buat baru, tp kena dtg esok..sbb sistem dah offline...ok lah, ambik form balik rumah nnt isi

Malamnya, setelkan perjanjian..check perjanjian dgn checklist yg diberi...alamak...tersalah isi la pulak..ada bhgn yg disuruh kosong aku dah isi...padan la aku mcm tak tau nak isi apa...tapi sebab dah terbiasa di ajar di UTM dulu (kekeke) 'selesaikan masalah anda sendiri' maka aku pun selesaikan sendiri yg mana aku tak tau tu..aku tiru perjanjian KPT untuk selesaikan yg aku tak tau nak isi tu...aku berdoa harap2 kesalahan aku tu just a minor mistake...

Esoknya pukul 8.30 ke CIMB Kuantan..tunggu bukak pukul 9.15am...PIC CIMB mintak form n IC...dia tgk IC aku dia kata ni rosak ni...sbb ada sikit alamat tak clear..pahtu mmg la cip pun rosak...aku tanya abih tu mcm mana...dia dgn penuh tegas tanpa kompromi suruh aku pergi buat IC dulu...hahahha..haruuuu...ahh malas lah layan...

Aku ke CIMB cawangan Beserah...kat sana diorg ckp cip takleh baca...and i admitted that..aku harap sgt dia tak suruh aku pergi buat IC..luckily, dia suruh balik ambil surat beranak...masa tu dah pukul 10.00am lebih...ye lah2..balik opis la amik...balik opis sebelum ke CIMB semula, aku setelkan surat serah tugas, hantar buku ke library, amik cop di ICT (sbb laptop dah lama hantar)...dah setel terus ke CIMB...kat sana lama la plak...sbbnya diorg mcm tak tau nak solve mcm mana kes aku yg dah ada akaun ni...tp at last accomplished...balik semula ke opis, on the way singgah di Poliklinik ambil med checkup..balik opis buat recheck once again...dlm pukul 3 igt nak pegi ke HR dah..sekali ada plak student baru nak tanya pasal Program Grafik...aku mmg excited sokmo jumpa student baru..tercakap lama la plak..pukul 4 baru ke HR...alhamdullillah the mistake before was a minor mistake..so not big deal...at last end up at 4.30pm...i decided to go home (trg) to take a rest before go to jb to be a student...my energy level extremely downed to almost 0 yesterday...

So usai sudah proses cuti belajar...my journey to belajar (not cuti ye) will begin soon...

Malaysia ke Oversea?

Published by yantie under on 6:14 PM
Apsal la kereta depan aku slow sgt...kereta honda civic..cun plak tu...tp bawak 50km/j, di lorong kanan lagi...adeii...aku usha tgk nak tau pemandu lelaki ke perempuan..tp tak nampak2 kepala pemandunya...bagi lampu sekali...agaknya pemandu perempuan...bg lampu lagi sekali...aik..tak berganjak jugak..

Ada peluang lorong kiri, aku ke kiri..potong kereta tu sambil toleh ke pemandu..dah geram dah ni...rasa nak langgar je belakang keta tu..eh silap, rasa nak hon je keta tu...sekali toleh tgk padanle tak nampak kepala pemandu..rupa2nya pemandu duk sebelah kiri...

Ni mesti perasan dia tgh memandu kat oversea la ni..perasan duk lorong slow la tu...adeeeiii...dari geram2 aku terus tergelak sorg2...hahahhahaa...lawak la ko mat...

Finally, i got the letter

Published by yantie under , on 1:05 AM
I got a phone call yesterday from Unit Cuti Belajar...yeaahhaaaa...finally i got the letter from KPT..meaning that my study leave application has been approved...next step, i need to fill in a few compulsory documents.....next week i'm gonna complete all of it since i'm still on leave right now...sungguh tak sabar...this is the moment that i waited since january 2009 until now...my first aim for 2009 just around the corner to be completed and the journey will begin...Ahamdullillah..

Since i'm going to be a full time student soon, and this is also an aim to almost of my friends...so i would like to share a little bit of tips which is i gained during SLAB course (attended at UKM- very informative)...so what we need to do in order to further study are:

  1. Approach appropriate supervisors....
  2. Get the offer letter/ sv letter (make sure to have back up plan, in case our first application is rejected..so we could proceed with second application and our aim still on the right route)
  3. Sit for IELTS...make sure our aim is to get save band level...means at least 6.5, no matter where we'll be approved to study either abroad (Asia or others) or local, we still could use that IELTS..so selamat duit...IELTS sekarang dah RM550..mahal tu...i did my aimed was to get band 7, because i think i wont drop a lot if my aim higher than 6.5, and it's true..actually IELTS is just a strategy, from practicing until answering the exam...
  4. In the proposal - try to put your supervisor paper as your reference...this is to show that your supervisor is the right person to supervise you on the chosen topic/field. Attach your supervisor's cv if needed...the cv should show the strength of the supervisor..(this is working too)
  5. The rest, tawakkal...what ever the result is from Allah (of course thru top management)
Why i'm too eager to further study?...one of the reason because this is my aim for 2009...besides, i don't want to do management tasks anymore...kekeke..this is true from my heart...this position is really burdened me enough...i don't say that i hate the task...i did my best all this while...but i think there are other members that suit for the position...and maybe he/she is very talented but haven't get the opportunity...i think this is the best moment for me to further study since my major task in the position has been completed...lets other talented members to do the rest, surely you need to do a lot of improvements...good luck my friends..

Huh...from now on, i have to set up my mind..tune my mind from servant to student...

Ya Allah jauhkan diriku dari sikap dan sifat MALAS dalam segala hal, semoga aku bersedia hadapi cabaran dan dugaan mendatang...amin

Contentment Entry

Published by yantie under , , on 4:22 PM
A very happy moment happened to us last weekend...without spending money, we were totally enjoy the moment....kak da and her children (kak, abg n adik) came to kuantan just to spend their holiday here with Syahirah....Ayah Cah and Ateh don't want to miss the moment (as usual), so they came along to kuantan from KL...on Saturday we (aku, Cu n Kak Da) cooked mee goreng (as requested by Ayah Cah), sandwich and keropok..our plan was to have a pleasure evening at Teluk Cempedak(TC)...once Ayah Cah n Ateh arrived from KL, without any delay we started our journey to TC (mencabar ni)...because it was cuti sekolah, so many cars on the road...it was really bad traffic jam.. normally we could reach at TC only in 25 minutes but on that day we spent 1 hr 30 m...dasyat la..alhamdullillah we managed to get great spot at TC...we were really hungry....without any delay (once again), we started eating like piranha, after that captured pictures, recorded videos and bla bla bla...then after that went home...zzzzzzzzz...here are some videos to share...

see..how excited Syahirah was..



Syahirah pusing-pusing sampai confused..



Syahirah did learn something new from her cousins...and she was really enjoy it!! see the way she laugh...kekekek

Syahirah Masuk Ratu Cantek??

Published by yantie under on 11:50 AM
Idak leee....Syahirah masuk pertandingan bayi comel..ni la pertama kali masuk sepanjang usia 1 tahun 3 bulan ni...kebetulan lepas beli drypers diorg suruh amik gambar untuk contest tu...kalau tak, tak merasa jugak Syahirah ye...aku letak dia atas kerusi yang disediakan...sementara tunggu kameraman amik gambar, Syahirah releks je menanti sambil goyang-goyang kaki..kameraman hala je kamera ke dia, dia terus senyum meleret...maklum la dah biasa...kekekekke...diorg bagi 2 keping gambar untuk kenangan...kalau menang dpt seribu...best jugak ni...ada rezeki ada la..


Laskar Pelangi Versi Malaysia

Published by yantie under on 11:26 AM
Kejayaan Nik Nur Madihah dalam SPM 2008 memang dikagumi ramai malah rahsia kejayaan beliau telah dibukukan. Sebelum ini ada suara-suara sumbang menyatakan terlalu awal dibukukan rahsia kejayaan beliau sebab takut terjadi seperti kisah2 kejayaan anak2 remaja yang lain seperti Safiah yang terpesong...aku juga sedikit sebanyak terpengaruh dengan kata-kata sumbang tu...

Last week, Kak Da ada beli buku ni, aku tumpang baca...hmmm...habis baca, aku yakin Nik Nur Madihah bukan seperti yg suara-suara sumbang perkatakan....aku yakin dia miliki ilmu yang berbeza dari kebanyakkan remaja seusia dia...ilmu dunia dia dipelajari berlandaskan ilmu akhirat...

Kenapa aku kata mcm tu?..sebab setiap kata-kata yang diutarakan dalam buku tu sungguh penuh dengan ilmu...aku kagum dengan dia yang semuda itu tapi tahap pemikiran luar biasa...Idola dia adalah Rasullallah SAW..aku pasti dia bukan sekadar ucap siapa idola dia...aku masa usia dia tak terfikir lagi nak jadikan Rasullullah SAW sebagai idola..masa tu aku diperlihatkan dengan glamournya kru, siti nurhaliza...hebat betul Madihah ni..dia siap boleh huraikan keperibadian Rasullullah SAW dan dikaitkan dengan kehidupan seharian...

Dia ingin mendalami Fizik Islami kerana umat islam perlu menguasai teknologi yang telah dikuasai oleh org bukan islam (terutama barat) yang menyebabkan dunia Islam terlalu bergantung pada barat dan seterusnya ditindas. Selain dari itu, disebabkan faktor ini menyebabkan pemikiran umat Islam sentiasa dijajah dengan duniawi..apa yang beliau utarakan ini sebijik seperti apa yang diperkatakan oleh Presiden Ahmadinejad...hmmm nilaikan tahap pemikiran beliau...

Nik Nur Madihah anak orang miskin, pernah tidak membawa wang ke sekolah...kekurangan yang dihadapi ni telah ditukarkan dengan nikmat, beliau berpuasa jika tiada wang dan telah mengamalkan puasa setiap Isnin dan Khamis sejak di Tahun 6...malah sepanjang minggu peperiksaan SPM beliau berpuasa...menurutnya dengan berpuasa banyak hikmah yang beliau dapat seperti:

1. Tidak perlu memikirkan hendak makan apa
2. Tidak perlu terkejar-kejar mencari tempat makan
3. Tidak perlu fikir sempat atau tidak nak masuk dewan peperiksaan selepas makan

hmmm...tak pernah aku terfikir selama ni...hebat betul dia kan!!!

Nik Nur Madihah akan ke Jordan untuk mendalami ilmu Fizik Islami dengan biayaan Bank Negara...semoga beliau kembali untuk berbakti buat Agama dan Negara...semoga remaja-remaja lain mencontohi Nik Nur Madihah....beliau tidak menjadikan kekurangan sebagai halangan untuk berusaha bersungguh-sungguh....

Aku rasa Madihah ni jalani kehidupan dia penuh dengan perkara bermanfaat...oh ya dia suka buku-buku FT (FT pun ada letak keratan akhbar dlm blog dia)...Madihah ni suka baca blog, dia tak suka FB, Friendster sbb perlu ambil masa katanya...

Rasanya sekarang dia, mak dan ayahnya pergi umrah...ogos ni dia akan berangkat ke jordan...Tok Guru Nik Aziz (pemimpin yang dia kagum) hadiahkan rumah elit pada keluarga dia...bestnya rahmat Allah...

Nik Nur Madihah == Laskar Pelangi Malaysia

Aku nak beli buku ni untuk bacaan Syahirah nanti...

Jatuh hati ama Laskar Pelangi

Published by yantie under , on 11:08 AM
Setelah awa keracunan Laskar Pelangi, aku jadi kemaruk liat Laskar Pelangi dlm Youtube...bagus amat movie ni...best2...kalau ada subtitle lagi faham rasanya...

Setiap warga negara berhak mendapat pendidikan

Rasanya setiap pendidik harus liat movie ni...jujur pengisiannya..
  • pengajaran bukan sekadar pelengkap kurikulum, tapi harus dari hati
  • anak miskin juga harus berani punyai cita-cita
  • kekuatan datang dari iman bukan dari bilangan ummahnya
  • hiduplah dengan memberi sebanyak-banyaknya dan bukan menerima sebanyak-banyaknya

duh! aku juga belum kelilingi dunia...........:D

p/s: Lintang tu hebat congak pakai imaginasi...rasa mcm ayah aku pulak, ayah aku hebat congak, kalah kami yg pakai kalkulator, tp sbb miskin, xde mak ayah, tak berpeluang belajar tinggi, tu pasal dia tegas soal pendidikan pada kami adik beradik..mcm Lintang, semangatnya diturunkan kepada anak...

Air Crash lagi

Published by yantie under on 2:48 PM
Bab air crash mmg selalu menarik perhatian aku..tu pasal aku suka tgk Air Crash Investigation. Yang paling gempar minggu ni Air France hilang mysteriously di lautan atlantik...hari isnin 1 jun 2009..masih diklasifikasi hilang...ada lebih kurang 200 penumpang dlm tu...



Ada satu episod dlm Air Crash Investigation yang paling aku igt kes kapal perang USA tersilap tembak Kapal Komersial Iran...masa tu perang teluk rasanya...sadis sungguh...sistem army dgn sistem komersial berbeza...(aku tak tau mcm mana bezanya)...USA detect kapal tu sebagai kapal perang...bagi warning pada kapal Iran tu, kapal Iran pulak tak terima warning tu...dlm adengan miss-communication tu, USA lancarkan peluru berpandu...kapal Iran meletup sekelip mata...semua meninggal...mayat bergelimpangan atas permukaan laut...

Siasat2, rupa2nya sistem army USA tu tak selari dgn sistem komersial...katanya yang baru diimpliment tu pasal kapal Iran tak terima isyarat...yg menyakit hati kapten USA tu siap dpt anugerah keberanian (sort of) atas keberanian membuat keputusan di saat genting...rakyat Iran teramat sedih sampai boikot terus USA...agaknya tu antara faktor Iran nyampah sgt dgn USA sampai skrg...sedikit je kesilapan, byk nyawa tergadai, ramai yang menderita, punah harapan..



Dulu masa nak ke Jepun, aku sampai agak fobia...sbb terpengaruh dgn Air Crash Investigation ni..sebelum naik flight ntah berapa kali aku mengucap..sepenuh hati atau spontan...kat atas sana plak setiap kali langgar awan or pilot bagitau cuaca buruk aku mesti genggam kerusi sambil mengucap..punya la takut, tapi ke China dah tak takut..hehehehe...tp kalau dah ditakdir mati, kat mana2 pun jadi kan..

Gempar: Stadium Sultan Mizan Runtuh!!

Published by yantie under , on 1:02 PM
Apsal ntah aku tak terkejut masa diberitahu member tadi bumbung Stadium Sultan Mizan runtuh.. sebabnya masa dah siap last year, abg aku ada tunjuk gambar bumbung stadium ni tak smooth curvenya, die kata: "acu tgk ni, huduh sepang bumbung..dok smooth langsung"...kitorg ckp: "lama2 runtuh ni...", dan benarlah telahan kami..aku igt sikit je runtuh...tgk gambar hambik ngko banyak tu....panas le punggung sape2 yg terlibat ni...kekekeke...alhamdullillah takde kemalangan jiwa...berita lagi

raksasa tgh fire bumbung

runtuh doh hok comel2 stadium ni...huhuhuhu
semua gambar dari cari.com.my

Mood aku: Mood cuti belajar

Published by yantie under on 8:53 AM
Last week fakulti aku dgn org2nya sekali berpindah dari bangunan A3 ke B1...orang lain berpindah ke bangunan baru...tapi kami berpindah ke bangunan lama yang ditinggalkan orang...sabar je la kan...dah lama kami menanti saat2 ni...ceewah menanti konon..sakit hati ada la..takpe2, kita terima keadaan ni...nampak mcm sikit je org fakulti, tapi bila berpindah hambik ngko!!!...3 hari baru setel...

Aku duduk di tingkat 1 di bangunan B1 ni..mcm bosan je tingkat ni sbb aku hanya berdua je perempuan yang lain semua lelaki...sepatutnya ada 4..tapi dekan dan td research duk bawah...aku malas nak ambik gambar bilik baru ni, nothing special pooon...aku malas nak mengemas...semua barang2 aku biarkan lagi dlm kotak..tp aku dah sort mana yang nak buang dan mana nak simpan..ada sebulan lagi aku kat sini...lepas tu chow le...yeeeaaahaaaa....bilik ni just di mop dan dipasang carpet supaya senang aku nak solat..tu je..lain2 decoration, MALAS..

Mood aku sekarang adalah mood cuti belajar...yahoooooooo!!!!!

Syukurlah ada kerja

Published by yantie under on 10:52 AM
Ekonomi merosot bawah -1%

Ekonomi negara dijangka menguncup bawah -1.0 peratus pada tahun ini di tengah-tengah iklim ekonomi semasa, kata menteri kewangan kedua.

"Saya tidak dapat memberitahu anda (angka itu) tetapi ia tentunya di bawah -1.0 peratus," kata Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah.

Beliau diminta mengulas unjuran oleh pakar ekonomi bahawa Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) akan menguncup antara -4.5 peratus dan -5.0 peratus pada 2009.

Unjuran KDNK Bank Negara Malaysia (BNM) bagi tahun ini antara -1.0
peratus dan 1.0 peratus.
lagi...di sini

aku tak paham bahasa2 ekonomi ni...tp aku rasa kalau negatif tu maknanya teruk la kan...so ekonomi kita skrg mmg dlm keadaan teruk la tu...

bg yg ada kerja syukurlah...

agaknya ni la jugak penyebab tak boleh belajar luar negara ni...ye lah kalau pergi berkeluarga paling sikit perlukan setengah juta sethn utk sara hidup kat luar...hmmm...syukurlah

InsyaAllah yang terbaik

Published by yantie under on 1:39 PM
Setiap hari sejak aku hantar permohonan cuti belajar, aku selalu berdoa "Ya Allah berikanlah yang terbaik untuk keluarga aku"...dlm hati aku, redho dgn apa jua keputusan

Hari ni, pg2 lagi masuk kerja terus telefon Haryani...tanya apa keputusan permohonan...dimaklumkan tak dapat buat di luar negara sebab duit habis....duit ump la tu yang habis, kalau gi sorg ok lagi sbb KPT yg tanggung, kalau family ump tanggung, tu yg takde duit kot...perasaan aku time tu rasa lega...tak pernah aku rasa setenang ni bila terima apa2 keputusan...sebabnya rasa tak perlu menyusahkan hati peyo lagi...agaknya ni lah yang terbaik untuk kami sekeluarga...

Dekan suruh buat rayuan...tapi aku ada backup plan...dekan pun dah setuju...aku still akan buat rayuan, tapi takut juga prosesnya lambat, better at the same time aku proceed with the backup plan...aku aim thn ni wajib sambung belajar...

Ada terbaca satu kesah sambung belajar ni...aku jadikan ni pun satu batu loncatan...klik sini

Apa yang penting?....belajar bersungguh2!!!!

Budak Menulis

Published by yantie under , on 9:58 AM
Aku tgh menggodek2 laptop..sekali terklik ke folder documents...ada satu file yg aku tak perasan wujud selama ni.."Nama saya Amirah Solihah binti Anuar"...aku budget mesti Amirah ni menulis...tulisannya:

Nama saya Amirah Solihah binti Anuar.

Nama abang saya ialah Muhammad Muqri Naufal bin Anuar.

Nama kakak saya pula Anis Syakirah binti Anuar.

Umur saya 8 tahun.Saya belajar di Sekolah Kebangsaan Batu 29.Saya belajar macam-macam.Saya seorang yang pendek.Gigi saya pula berbelah di tengah dan hitam. Juga memiliki bibir yang tebal. Abang saya seorang yang pendek. Matanya bulat, kulit hitam, hidung kepek. Kakak saya pula kurus kering, gigi panjang.

tergelak aku...abang saya hidung kepek...hahhaha...korg paham x kepek tu mende?...
ni la budak2 yg digambarkan tu..ni gambar lama, realiti terkini teramat sama dgn gambaran kat atas...:D


Jejak kawan

Published by yantie under , on 4:26 PM
Minggu lepas ke Jb dari hari rabu sampai la ahad....awa mmg confirm org pertama aku kontek...sbb nak tido umah dia plus dah lama sgt tak jumpa...on the way teringat ani...dah 2 kali dtg pontian tapi lupa call ani..so kali ni aku call ani, maklumkan aku di pontian....insyaAllah ada masa aku ke rumah dia...

Hari rabu singgah di pontian, tinggalkan cik n syahirah rumah kakak ku di pontian. Aku ke rumah awa ptg tu juga...lalu ikut kemayan city (seram bila tau citer...kekekeke), mlm tu borak sampai tertidur...tp kali ni kami borak lebih ilmiah..agaknya selari dengan masa dan kematangan...hihihihi..aku mcm biasa suka mendengar apa yg dah awa baca..at least dpt juga ilmu dari takde langsung...opss sebelum tu kami ke pantai lidor (lama dah tak ke sini)..kami mkn steamboat kat tepi tu...duk dlm 2 jam, balik umah..sambung borak...esok dah janji dgn Dr Siti (Prof Dr Siti Mariyam) nak breakfast sama2. Kami dah set appointment hari selasa lagi ni...bangun subuh, Dr Siti sms tanya jadi tak...aku balas jadi (guna henset awa...)..so 7.30am di kafe noor...

Punya la lama tak dtg tmn u, kitorg blh sesat..aku mmg follow je awa...so sarap la kami dgn Dr Siti...sukanya sgt aku jumpa Dr Siti...borak mcm2 sampai lupa amik gambarrrrrrr...alahaiiiii ruginya...lepas ni bila la pulak blh jumpa...mcm biasa kalau jumpa Dr Siti ada aja inspirasi yang tercetus dari ilmu yang beliau miliki...alhamdullillah...

Kami berpisah disitu sementara...aku ke UTM, Dr Siti balik rumah sambung marking paper katanya...awa ke opis dia...ptg tu aku balik semula ke pontian...call awa bagitau aku nak jumpa ani...awa tetiba nak join jugak..so aku bg cadangan, call ani suruh dia masak...kekekekeke...tp sayang ani tgh pening2...so x pe la asal jumpa aja la...kami set mlm jumaat jumpa kat umah ani..

Malam jumaat, aku pergi sorg..asalnya nak bawak syahirah tapi dia tidur...aku sampai dulu rumah ani...awa masih di tampoi...kekeke...lama tak jumpa ani...aku borak2 dulu dgn dia..mcm2 cerita keluar...pasal dolu2...pasal kerja...ani nampak mcm rendah diri dgn keadaan dia sekarang...ala ani...semua ada baik dan buruk...hehehe...tunggu punya tunggu akhirnya awa sampai...ani terus hidangkan kami makan mlm...hahahhaha...tercapai hajat kami nak makan ikan parang...tapi mak ani yg masak...kami mkn nasi berlaukkan ikan parang gulai pontian, ikan parang goreng dan sayur goreng....aku byk mkn ikan...meratah sampai abih...pukul 10 lebih baru balik...

Bila la lagi boleh jumpa korg...ada jugak ani tanya ada tak kemungkinan kita boleh jumpa semua satu rumah?...adeii susah nak jawab...masing2 dah ada komitmen yang lain...tengok la, panjang umur ada rezki jumpa lagi....

Hari ahad plak aku singgah umah awa di batu pahat on the way balik ke kuantan...awa bekalkan aku sambal kicap, pisang goreng, denderam kak mah, cekodok, kerepek n air kosong...abih aku mkn pisang goreng, denderam kak mah dan cekodok on the way tu...

Puas hati la trip kali ni...walaupun tak blh berlama dan tak jumpa semua...

Eh, masa kat fsksm tu technician yang jaga lab tu masih igt aku...pahtu jumpa Cik Mie, Pm Daut, Dolah Bade, Pn Haida etc...syiokkk..

I'm Stucking

Published by yantie under , , on 9:58 AM


antara cucu-cucu Pok Awang n Mokcik Nab

Gambar tidak selari dengan tajuk...sbb mmg i'm stucking...membaca kajian orang lagi susah dari membaca buku-buku FT...

Ada Suka Ada Duka

Published by yantie under , on 9:02 AM
Keluar bekerja pada hari Isnin yang indah ini dengan Bismillah dan dengan azam untuk menggali perkara yang akan dikaji untuk Phd nanti...sampai di pejabat dengan harapan ada tazkirah, boleh la aku mendengar apa2 pengisian rohani atau pun apa2 pengumuman penting...tapi sesi tazkirah hari ini batal...tak pe la..

Masuk bilik, buka laptop...tup2 dihidangkan dengan beberapa berita suka dan duka...lumrah hidup...dimulakan dengan berita duka baru suka..(sbb org kata dalam suka ada duka, better kita dgr duka dulu baru suka..harap2 tiada lagi duka lepas tu)

Berita duka: Rumah kawan aku di JB merangkap juga rumah pensyarah aku (baru jumpa minggu lepas) telah dirampok malam tadi, kat rumah hanya ada adik-adiknya sahaja....duit 6K dan kereta kancil merah (yang selalu kami tumpang) juga dilarikan....alhamdullillah adik-adiknya tak diapa2kan...yg tak bestnya, polis suruh dtg ke balai dulu buat report...alahai abg2 polis, apa la salahnya lebih agresif buat tindakan...dtg ke rumah ambil cap jari ke, buat siasatan kat rumah ke...mcm CSI tu....hmmm..maklum la pensyarah aku tu bukan ahli exco umno...

Berita suka: Banyak berita suka aku dpt hari ini....ada melibatkan fakulti aku dan ada pasal pensyarah kesayangan aku...
1. Dr Adzhar Kamaluddin telah berjaya perolehi Phd (minggu lepas dah tahu ni)
2. Nor Azhar telah berjaya perolehi master (dengan senyum2 tadi dia maklumkan pada aku...dia kata, betul la Pn Yanti (kenapa la dia panggi aku Puan lagi....) mmg miracle..sbb dia risau sgt last 2 weeks, so aku just menenangkan dia...aku kata insyaAllah ada keajaibannya...sbb dah berusaha sedaya upaya tu...alhamdullillah
3. Dua orang doctorate kami telah mendapat DS52
4. Dekan kami Dr Jasni telah menjadi PM Dr Jasni.....tahniah semua...
5. Last but not least, PM Dr Siti Mariyam (heroin aku selepas mak aku) telah berjaya menjadi Profesor Dr Siti Maryam (beberapa bulan yang lepas)...last week jumpa dia...sempat lagi usik2 Prof ni...hehehhehe....terima kasih Prof Dr Siti (janggal rasa sbb dah biasa panggil Dr Siti je) atas galakan selama ini...u are my inspiration...

teruja aku nak pergi sambung belajar ni bila tgk pada byknya berita2 gembira tu....maklumla aku mmg teruja sgt dengan berita seperti dah selamat viva dsb...

last week juga aku telah berbincang dengan sensei dari KIT yang datang ke UTM Jb, bila dah diskus tu rasa clear sikit otak aku yang byk dengan persoalan selama ni....cuma sekarang aku menunggu mesyuarat cuti belajar diadakan...tarikh asal 11/5 tunda ke 15/5, tak sempat dibincangkan permohonan cuti belajar, so tunda lagi pada 21/5..aduh..penantian suatu penyeksaan...Ya Allah permudahkan lah jalannya....

Bahaya Kasut Tumit Tinggi

Published by yantie under on 11:51 AM


Pakai kasut tinggi mmg nampak elegen, bergaya, feminin dan cun lah...tapi aku mmg takleh pakai, mesti nak terpeleot..sbb aku selalu dlm keadaan nak cepat...bila baca artikel dr CAP, rasa 'ok la tu' aku tak pakai kasut tumit tinggi pun...


Nasib baik aku tak suka dan tak boleh pakai kasut tumit tinggi....


Klik di sini untuk tahu akibat pakai kasut tumit tinggi....

Wasiat Imam Syafie

Published by yantie under , on 12:33 PM
Image dari Ujanailmu

Tgh baca buku di atas (sbb aku hilang mood nak membaca paper...ya Allah permudahkan urusan ku...amin), baru skrg berpeluang sbb next week aku bagi tazkirah (ada hikmah juga ni, at least terbuka jugak buku ni utk di baca)...

Buku ni hasil garapan Khairul Ghazali. Beliau mengupas wasiat-wasiat Imam Syafie dalam bentuk yang mudah untuk kita fahami. Ada 30 wasiat kesemuanya, tak habis lagi diperhalusi, hanya sepintas lalu...tapi ada 3 wasiat yang ingin aku kongsi disini:

1. Awas! Kubur Menunggu Kita - "Kubur adalah sebuah perhentian sementara untuk membolehkan ke satu perhentian lagi yang penuh dengan soal siasat. Oleh itu, siapkanlah jawapan yang adik dan benar menerusi amal yang benar dan taat kepada al-haq yang tidak berbelah bagi" :- Imam Syafie

Di dalam kubur, liang yang sangat sempit, tidak ada perbezaan antara pelayan dan majikan, kaya dan miskin. Semuanya sama. Nikmat kemewahan dan kelazatan dunia pasti berakhir dengan kematian. Semua amalan yang kita buat baik atau buruk akan dihitung. Adeh, lately banyak sgt kes kematian mengejut cth: Mati diragut, mati kemalangan ngeri dll...aku pernah terfikir kalaulah itu aku, mcm mana aku nak mengadap Allah?...amalan baik terlalu sedikit, yang dah dibuat pun belum tentu diterima...ya Allah berilah peluang untuk beramal lagi...amin

2. Sebesar-besar keaiban - "Sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah engkau mengira keburukan orang lain sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri" :- Imam Syafie

Kita di LARANG memandang dan menyelidiki seterusnya menceritakan keburukan orang lain kerana Ali pernah berkata, Nabi Muhammad SAW memberitahu, "Sebesar-besar keburukan apabila engkau melihat keburukan dan kekurangan yang ada pada diri orang lain sedangkan keburukan dan kekurangan yang engkau cemuh dan cela ada di dalam diri engkau sendiri". Maksud hadis ni bukanlah bila kita mendapati kekurangan di dalam diri orang lain, kita jua menyamakan diri kita dengan diri orang itu tetapi adalah cukup bagi kita tidak menceritakan keburukan orang lain kepada orang ramai dan cube memperlok dan memperbaiki diri sendiri. Ini kerana perlu diingat keburukan yang ada pada orang lain tidak menyenangkan kita dan begitulah sebaliknya. Macam org kita selalu ckp "satu jari tuding kepada orang lain dan empat jari tuding diri sendiri"

Kalau kita perhati, nature kebanyakkan kita pantang sahaja melihat kekurangan dan keburukan orang lain, terus diperkatakan dan disebarkan dengan alasan gossip. Jom kita pakat memperbaiki diri, sama-sama kita tingkatkan kualiti hidup dalam ibadat, kerja dan segala-galanya supaya Islam gemilang kembali seperti dahulu kala.

Bab larangan membuka aib ni ditekankan sebanyak 2 kali dalam buku ni, satu lagi dalam wasiat bagaimana untuk mencari Hidayah Allah.

3. Kata-kata Hikmat Imam Syafie - "Tuntutlah ilmu sebanyak mungkin kerana ia akan menjagamu dan membuatmu cemerlang di dunia dan akhirat, di samping ia menjadi amalan para nabi, rasul dan orang soleh":-Imam Syafie

Ada 41 kata-kata hikmat (ada dalam kitab al-Umm), aku tak letak semua la ye...tak larat nak taip sbb lapooorrr...
  • Pendapat seorang tua adalah lebih baik daripada tenaga seorang muda; tak ada yang tua masakan ada yang muda kan...
  • Menyokong kesalahan adalah menindas kebenaran; ni tergolong munafik jgk kan??
  • Mereka yang bersifat pertengahan dalam semua hal tidak akan menjadi miskin
  • Jagalah ibu bapa kamu, nescaya anak-anakmu akan menjaga kamuIlmu adalah lebih baik daripada kekayaan kerana kekayaan perlu dijaga, sedangkan ilmu menjaga kamu; duh! indahnya...
  • Jagalah harta bendamu dengan mengeluarkan zakat dan angkatkan kesalahanmy dengan mendirikan sembahyang; zakat tahun lepas dah langsai belum??
  • Sifat menahan marah adalah lebih mulia daripada membalas dendam
  • Mengajar adalah belajar; aku seorang pelajar....
  • Insan terbahagi kepada 3 iaitu:
a. Mereka yang mengenal Allah
b. Mereka yang mencari kebenaran
c. Mereka yang tidak berpengetahuan dan tidak mencari kebenaran
  • Golongan terakhir ini adalah golongan paling rendah dan mereka akan ikut sebarang ketua
  • secara buta seperti kambing
  • Jangan kamu takut kepada sesiapa melainkan dosamu terhadap Allah
  • Mereka yang mencari kesilapan diri sendiri selamat daripada mencari kesilapan orang lain
  • Sebenarnya manusia sedang tidur, tetapi akan bangun apabila mati; ayuh semua pakat bangun sekarang..

Kalau nak baca dan beri perhatian pada wasiat2 ni boleh la dapatkan buku ni...bacaan santai namun amat bermanfaat. Akhir sekali tapi bukan yg paling akhir, tanpa iman dan amal soleh, umat Islam kini menjadi mundur kerana iman dan amal soleh menjadi syart mendapat limpah kurnia nikmat dan rezeki daripada Allah. Kita merasa kita sudah maju, namun jika dilihat makin rendahnya iman umat Islam di negara kita, kita sebenarnya mundur. Semoga umat Islam tersedar dari kelalaian dunia, seterusnya semoga kita dapat mengembalikan kegemilangan Islam. Amin.

Makanan itu rezeki

Published by yantie under on 11:42 AM


Filem pendek di atas kawan satu pejabat yang bagi.
Hargai lah makanan yang kita makan sehari-hari. Itu rezeki...ramai yang terlibat dalam menyediakan rezeki...dan ramai juga yang tidak berpeluang menikmati hidangan selengkap kita...jgn membazir dgn alasan diet...ambil makanan setakat yang kita mampu habiskan...jgn berlebih-lebih...

Imam dipecat selepas seru kerajaan berlaku adil, telus

Published by yantie under on 9:51 AM
Lawak la Malaysia ku tercinta ni....imam menyeru ke arah kebaikan pun kena pecat..(berita di sini) agaknya imam hanya dibenarkan membaca teks khutbah yang telah disediakan shj..jangan tambah apa2...mcm lembu kena cucuk idung!

dgn kucingnya

Published by yantie under on 1:18 PM


Syahirah dah boleh berjalan...dan kucingnya mesti tak dilupakan...kucing tu abah beli di danga bay...skrg kitorg panggil "syahirah dan kucing tak dapat dipisahkan" mcm irama dan lagu...kekekkee

eh ada pusat?

Published by yantie under on 9:29 AM
woooo..mende ni???..pusat la


tidur dalam iman..zzzzz


Di Pizza Hut KLCC:

bergaya 'hallo' dengan kertas

excited dengar lagu 'happy birthday'




cicicicicicici

Published by yantie under on 1:56 PM
cari ci caku cepatutnya cerkursus, cetapi caku cada cerja cak cuat...cak cena crepare cende cak cresent ce cakal cupervisor cext ceek...

caku cengah cening cace caper...caku chating cengan cawa...cahpu caku cace cagi caper...caku cening cagi...caku ceringat cicicicicici calam cetupat cinta...caku cun cuat centry ci cupaya corang cening cujak...cak cata cepatah:

"cerat cama cipikul, cingan cama cicinjing"...ciciciiciciciicicici

Sempat Ke?

Published by yantie under on 11:44 AM
Hari ini (30/4/2009) aku dah bentang proposal Phd untuk dapatkan kelulusan fakulti. Alhamdullilah dah selesai dan sudah diluluskan. Proses seterusnya:

1. Fakulti hantar ke bahagian cuti belajar
2. Dapatkan sokongan dari TNC(A)
3. Dapatkan sokongan NC
4. Mohon kelulusan KPT
5. Pergi BTN (boleh x kalau aku nak gi awal?...)
6. Uruskan visa etc.
7. Ogos: ke Iizuka, Japan...
8. Daftar di Kyushu Institute of Tech (Kyutech)

Sekarang dah nak masuk bulan 5...bulan 7 kena setel semua...sempat ke?

Peringatan Untuk Semua

Published by yantie under on 8:42 AM
Ada kawan cerita, ada kawan (X) seorang lagi kena rompak bersenjata hujung minggu lepas. Ceritanya macam ini:

X pergi ke satu bank pada jam 9 malam untuk masukkan duit di ATM. X meletakkan keretanya di tempat letak kereta di hadapan bank tersebut la. Ada lagi sebuah kereta lain ikut sama meletakkan kereta di sebelah kereta X. Kemudian X keluar dari kereta dengan membawa dompet dia. Tiba-tiba datang sebuah motorsikal, dan si penunggang/pembonceng (lupa) terus acu pisau ke perut X sambil kata, "Bagi apa yg ada"..X terkejut terus bagi dompet dia...dah memang tak ada rezeki X agaknya, dlm dompet tu ada RM600, abih dikebas perompak. Dah dicampaknya dompet, perompak minta lagi telefom bimbit. X kata tak ada....kemudian, perompak terus pergi dgn cepat...tak semena-mena juga kereta sebelah kereta X pun turut sama pergi...

X sempat ambil nombor plat motorsikal dan kereta...malangnya itu nombor palsu...kalau dilihat pada senario kejadian, mereka ini adalah berkumpulan...andai kata X melawan, yang dalam kereta mesti keluar buat sesuatu...lupa nak bagitau, kereta tu wira hitam...modus operandi mereka ni mudah, yg sokongan (dlm kereta) ikut berhampiran target, yg merompak terus serang, jika gagal, sokongan serang target..objektifnya rompakan mesti berjaya.

Jadi kawan-kawan, andai kata terjadi pada kita...bagi aja lah apa yang ada...asalkan kita selamat...satu lagi jgn pergi seorang diri terutama ke bank pada waktu malam..jangan lupa juga baca ayat Kursi setiap kali keluar rumah atau masuk kenderaan..moga-moga kita dilindungi...

Bukan Entry Buku

Published by yantie under on 9:40 AM
Kali ni aku stop ckp pasal Pesta Buku....bagi peluang org buat 'serangan balas'...aku teruja ni!!!..:D
Nak cirita pasal Anak Sedara aku yang pandai ngaji ni....Sabtu lepas aku balik kg, tgk Muqri dan Anis bertilawah Al-Quran untuk peringkat negeri. Muqri berjaya menjadi Juara sementara Anis Naib Juara. Muqri akan meneruskan perjuangan mewakili Negeri Terengganu di peringkat Kebangsaan yang akan berlangsung Julai ini di Perak. Persilakan menjamu halwa telinga dengan alunan lunak dari Muqri dan Anis.





Syahirah yang tengah kusyuk mendengar Qari dan Qariah mengalun bacaan Al-Quran (bertahan 2 minit jeeeee...)

Dah mula menjalankan aktiviti sendiri (siap ajuk org baca Quran lagi...)

Muqri lepas abis bertilawah (muka bosan je...kekekke)

Anis lepas bertilawah

Ketupat Cinta

Published by yantie under on 5:27 PM

Ketupat Cinta (musim pertama) khatam sudah aku baca. Gambar di atas sengaja aku letak sebab kalau gambar kulit buku novel boleh tengok sendiri di blog FT, gambar ni kasi panas sikit...kekekkeke..kalau rasa2 nak buat analisis tulisan, silalah klik gambar untuk lihat lebih jelas...hahahhahaha...mula2 tak pasti kenapa FT tulis Selamat Menjamu Selera...dah baca baru faham...

Novel yang ni adalah permulaan cerita, nanti akan ada lagi sambungan. Kisah musim pertama ni menyingkap sejarah 2 zaman pemerintahan iaitu Parameswara dan Sultan Alauddin yang tiada di dalam buku teks kita dulu. Pada awalnya kisah berkisar tentan Sultan Alauddin, di mana baginda telah dibunuh oleh permaisuri sendiri, namun tidaklah diketahui apa puncanya lagi. Kemudian telah dikambing hitamkan kepada Tun Lepat (gerau==chef di raja). Kiranya Tun Lepat yang telah menceritakan segala pergolakan perebutan kuasa, mainan politik di zaman Sultan Alauddin dan Parameswara. Adapun Tun Lepat ini asalnya anak saudara kepada gerau Musa al-Kadzim iaitu chef di zaman Parameswara. Jadi Tun Lepat banyak menceritakan perihal kejadian semasa zaman Parameswara meskipun dia masih kanak-kanak. Tun Lepat ini tiadalah jua dia menceritakan sendiri kepada kita, tetapi kepada salah seorang banduan semasa dalam tahanan kerana diingatkan lagi Tun Lepat ini telah dikambing hitamkan mengatakan dia yang telah membunuh Sultan Alauddin.

Buku ini memang menggunakan bahasa Melayu Klasik yang indah. Suka aku membacanya. Di selang seli dengan jenaka2 sinis yang terkena batang hidung org2 zaman kita ni. Dalam sambil-sambil berkisah tentang politik dalaman istana, politik dapur ada diselitkan asal kejadian masakan yang kita makan sekarang seperti kuih nagasari, nasik minyak, bubur asyura dan banyak lagi. Kadang-kadang terasa mcm baca buku resepi. Kecur air liur...(awa pandainya FT ni memasak...kekekekekke)

Apa yang berlaku di zaman dahulu berulang berlaku pada zaman kita. Contohnya dari seberat-berat kes seperti pembunuhan kejam bagi mengelakkan terbongkar rahsia setelah melakukan perkara jahat demi merebut kuasa hinggalah yang paling simple seperti wujud Akademi Masakan (realiti show ni)...

Setiap cerita ada iktibar dan dakwahnya. Sama juga buku ni. Antaranya:

1. Bila kita menjamah rezeki, jgn lupa membaca doa dgn kusyuk kerana mensyukuri rezeki yang ada. Rezeki itu bukan dtg terus kepada kita tapi rami org terlibat dalam memberi kita rezeki itu. Contohnya sebutir nasi, ada petani yang bercucuk tanam padi, membajak, terus ke pemborong beras, ke kedai ada penjual, kemudian ke tukang masak yang memasaknya. Jadi mmg wajar kita mensyukuri nikmat tersebut. Bukanlah ia datang bergolek.

2. Iman yang sempurna adalah dengan beriman kepada Allah, Nabi SAW dan ahlul bait (boleh la baca buku ini utk keterangan lanjut..byk hadis diutarakan utk kita perhatikan)

3. Membuat amar mahruf nahi mungkar bukan semudah ABC. Banyak perkara perlu dilihat (dulu aku igt senang aje, tahu perkara tersebut salah perlu di halang..rupanya bukan) Mencegah mungkar perlu memenuhi beberapa syarat. Si pencegah kemungkaran perlu ada ilmu (paling minima dalam hal yang ingin ditegah). Kemudian perlu diambilkira ada kesan atau tidak. Jika perkara yang ingin dicegah tidak memberi kesan, maka gugur wajib pencegahan tersebut. Perlu juga lihat kesan kepada Islam atau tidak. Jika tiada kesan, perlu diketahui siapa yang akan terkesan terlebih dahulu. Dan ada lagi...pendek kata Islam ini perlukan kesederhanaan sampailah hal-hal mencegah kemungkaran. Perlu ada pertimbangan, bukan samborono je buat.

4. Bila memasak jgn lupa bismillah dan berselawat, semoga berkat.

5. Yang paling penting JANGAN MALU MENJADI MELAYU. Tiada Melayu itu maknanya 'melayu' tetapi sopan, penuh beradab, ada tata tertibnya..indah sungguh!!!

Byk lagi, silalah dapatkan buku ni...x rugi baca...

Ceritera ni berakhir sementara di mana Tun Lepat telah lari ke Madinah (kerana di arah oleh pakciknya yang telah difitnah dan dibunuh oleh Tun Rosjah, permaisuri Parameswara). Tun Rosjah juga telah terbunuh (mungkin balasan Allah atas kejahatan yang dia lakukan dengan membunuh alim ulamak gerau Musa al-Kadzim). Kemudian Parameswara memiliki permaisuri baru iaitu Tun Halimah (Pengetua Akademi Masakan). Tun Halimah di akhir cerita memujuk Tun Lepat kembali ke Melaka melalu surat. Jadi, tunggu sambungan nanti...pendek kata manusia kalau dah gila kuasa semua perkara haram sanggup buat..:D

Kisah cinta tak banyak sgt dalam buku ni, cuma cinta rakus banyak lah..maklumla masa tu Islam baru hendak bertapak...

Antara perumpaan yang gelihati aku bila baca:
1. Fesyen rambut kembang rosmah
2. Gelojoh nuar
3. Raden Jaya, nama manja RaJim iaitu huruf ra dan jim == RJ ala2 KJ gitu
4. Miang-miang rajoli

Rasa mcm duk di alam kesultanan melayu lama pulak bila baca buku ni...dah 3 malam aku mimpi duk di istana lama...kekekekekkeke..

Ok selamat menjamu selera, jgn lupa dptkan buku ni...