Membeli Belah di Bandung

Published by yantie under , on 11:04 AM
Nak cerita sikit ni..dengar semua wahai "pencinta shopping"...kekekkee..

Minggu lepas, 17, 18 dan 19 Februari 2009, aku dan 3 orang lagi sahabat di fakulti telah ke Bandung untuk menabut uwang...kami bertolak dari Kuantan hari isnin petang menaiki kereta aku ke Putrajaya..sbb nya flight kami dari LCCT...ni la first time aku naik air asia..so ini lah catatan perjalanan kami:

16/2/2009:
Dari Kuantan - Putrajaya:- Bertolak jam 6pm sampai jam 9.30pm. Terus ke Putrajaya rumah kakak Jun (sahabat fakulti aku la)..tapi tak terus ke sana, melancong di Putrajaya dulu..sempat lagi ambil gambar di Putrajaya..maklum la x pernah bergambar di sini waktu malam...cun jugak...
Masjid Putraya di malam hari

17/2/2009:
Dari Putrajaya ke LCCT menaiki teksi bertambang RM56 jam 7.15am..sampai sana lebih kurang jam 8am..kami terus mencari medan selera untuk menjamu sarapan...sarapan ala kadar...sekadar mengalas perut..

Jam 8.30am kami check in..ni hari pertama air asia memperkenalkan sistem "seat number"..so no need to rebut2 nak dptkan tempat duduk (dlm pemikiran kami)..

Jam 9.40am kami naiki pesawat..dan amat mendukacitakan sbb sistem numbering tu x dipraktikkan pun..penumpang still berebut...satu daripada seat kami telah diambil orang..jadi terpaksa la Kak Gee duduk di tempat lain...x pe la..walaupun mmg geram jugak..
Sila pasang sabuk pengaman ya

Penerbangan mengambil masa lebih kurang 2 jam...sampai di Bandung dalam jam 11.50am (Indonesia lambat 1 jam dari Malaysia)..kami cari2 supir yang memegang nama JUN...ternampak la Pak Saiful pegang nama JUN..tergelak kami tgk ada nama JUN..kekekeke
Bandung dari udara..sungguh padat..x clear sbb cahaya terang sgt

So terus naik van suzuki Pak Saiful..destinasi pertama adalah Rumah Ebo..rumah tumpangan yang dah kami tempah...cantik rumah tu..design klasik..asalnya 2 bilik..tp bila tgk satu bilik tu besar amat, kami cancel 1 bilik, jadi kongsi 4 org 1 bilik..selesa dan sejahtera gitu...
Hadapan Rumah Ebo..nyaman

Lepas solat zuhur (12pm lebih dah zuhur), Pak Saiful terus bawak kami tempat makan..lupa pulak nama kedai tu...masuk aje kedai, duduk di tempatnya, pelayan akan bawak segala mcm lauk pauk..so kita pilih mana yang nak..yang taknak jgn sentuh..

Usai makan, kami ke Pasar Baru...ngengenge..mission begin..sampai di Pasar Baru lebih kurang jam 2pm..kami duk round dan membeli sampai la pasar tutup..lebih kurang jam 5.30pm...mcm2 ada kat sana..mula2 kami beli baju batik lelaki, aku beli utk ayah dan ayah mertua..lepas tu aku beli telekung, kain pasang dan byk lagi la..telekung kalau kat KL yg style sulam2 ni dlm RM90 - RM100 kat sana baru Rp70 000-Rp 120 000 = RM21- RM40...kain pasang aku byk beli cotton dan chifon..harga murah amat...aku boleh dapat satu pasang lebih kurang RM50...designnya cantik2..mcm2 lagi yg murah2...
Pandangan di luar Pasar Baru yang sesak

Kedai jual baju batik murah-murah

Penjual air di Pasar Baru - kagum dgn diorg ni x malu menjaja padahal muda remaja lagi ni

Dah selesai di Pasar Baru, kami di bawa ke Terminal Tas..kat sini semua Tas ada dijual..tapi malangnya bukan taste aku..so aku lepak aje la dlm tu menunggu yg lain membelek2..last2 takde sorg pun antara kami yang beli
Tinggi nggak beca?

Kemudian kami lapar..kami pun ke tempat makan..makan bersila..hehehhe..kami order Gurame Bakar, Oseng Kankung dan air jus..air jus buah-buahan di Bandung ni mmg best..superb!!..fresh habih...mcm mkn buah rasanya..tapi masa ni aku dah diserang migrain..tak dapat menikmati hidangan tu..mkn sekadar alas perut lapar sgt je...
Gurame Bakar
Nah amik ko, sambal dgn lesung sekali di kasik

Jam 9pm lebih kami balik ke Rumah Ebo..aku terus mandi dan tidur..yg lain duk wat rancangan esok..aku follow aje la sbb kepala dah rasa mcm nak pecah..zzzzzzz

18/2/2009:
Seawal 8am kami dah bersiap..sarapan etc...jam 8.30am kami bertolak keluar..cari money changer dulu sbb kami dah hampir kehabisan rupiah (kami bawak rp2 juta untuk shopping saje..semlm spent dah byk..masing2 hampir2 kehabisan)..dpt satu tempat tu nak ambik mahal...so malas la kami tukar..kami terus ke Pasar Baru (sbb x setel lagi semlm punya ni..hehehe)..kami sampai jam 9am..kedai ada lagi yang tak buka...
Deretan kain kosong berbunga sulam timbul

Aku terus beli jubah utk mak, beli blouse untuk diri sendiri, beli blouse lagi byk2..maklum la RM10 je..yg kat pasar malam jual RM35 tu..kekekke..pahtu nak beli baju utk anak2 kecil kat kg...comel2 semua..alamak rupiah sudah licin...panggil Kak Gee, dia masih byk duit...pinjam dgn dia dulu...hehehhe

Naik tingkat atas cari lagi jubah..jumpa jubah seluar..cantik..dlm Rp150 000 = RM50..x dpt kat sini yg mcm tu harganya gitu...miahahhaa..tp sayangnya aku sudah licin ongkos..sekali tokei tu bilang "kredit kad bisa buk"..terus bersemangat semula aku...aku pun ambik 2 jubah seluar, 3 jubah biasa, 1 kain pasang utk baju shj (bungan sulam timbul) dan 1 kain batik..semuanya Rp750 000 = +-RM250...muahahahha..best!!!

Dah setel, kami nak ke Toko 3..tp kami singgah di Golden Money Changer..ni money changer terbesar..dpt la tukar RM310 = Rp1 juta..murah la tu..sambil2 menunggu Jun n Kak Gee beratur aku dan Zana ke Pasar Baru lagi sekali nak beli buah..on the way tu sempat lagi kami beli t-shirt tepi jln..murah2 buk...kami beli buah guava, salak dan alpukat (avocado)..
Guava
Alpukat (avocado)

Lepas tu kami ke Toko 3..kat sini jual jeans original..murah2 gitu...ada sijil jualan jeans original..aku belikan jeans utk husband je la..sbb aku dah tak suka pakai jeans..utk aku, beli blouse lagi...hehehhe..t-shirt pun aku beli..t-shirt muslimah murah aje..comel2 plak tu..

Kemudian on the way ke Diaz, kami singgah di Myby..kat sini byk baju budak2 lucu2 amat (comel2)..aku borong baju Syahirah dgn jayanya..tanpa menoleh ke belakang dan berfikir panjang...kat sini abih dlm Rp500 000 = +-RM150..aku belikan baju sejuk kait..lucu ah..

Ke Diaz, kat sini ada handbag, ada kasut..tapi aku x beli satu pun...x berminat...x pasti ada tak yang membeli..sbb aku duk sibuk usha sekeliling je time ni..

Kemudian ke Rumah Mode..lapar udah...kami mkn dulu di medan selera di Rumah Mode..kat sini kami mkn mcm2...aku order Nasi Goreng Teri Medan (nasi goreng ikan masin)..boleh la telan..tp nasi goreng Kak Gee sedap...lupa nama..aku duk perabih yg dia punya aje..Jun pulak nasi goreng apa ntah...ada nama sampan2 gitu...yg paling best minuman dia..air campur..campuran buah-buahan segar..kami try jugak Batagor..makanan paling glamer di Bandung..nak try yg tepi jalan was was dgn kebersihan..Batagor ni mcm tauhu sumbat..tapi kecik2..yg disumbat tu isi ikan..cicah dgn kuah kacang..aku kureng sikit..sbb rasa lembik2..Jun suka amat..kami try jugak sate diorg..biase aje..seme mende nak dituang kicap...

Di Rumah Mode aku x beli apa2 jugak..sbb semua baju x berkenan..maybe org yang biasa pakai baju korporat2 boleh la beli..Jun cadangkan aku beli baju sejuk labuh tu..dia kata kan selalu ke oversea boleh pakai...mmg murah la...tp aku kata x payah la..sambung belajar kat dlm, pi conference selalu musim panas...musim sejuk jarang ada conference..so cancel...aku kuar mcm tu je la..selamat ongkos..

Kemudian ke Donatello...byk kasut..as usual, aku x minat nak beli..aku dan Zana keluar nak ke Victoria (seberang jalan je)..tinggal la Jun dan Kak Gee..diorg berdua mmg beli kasut..di Victoria best jugak..aku beli baju kait utk Syahirah dan t-shirt utk husband..tu je..

Dah pukul 8.30pm..semua Factory Outlet (FO) yang kami pergi tu pun dah tutup (FO - Victoria, Rumah Mode, Toko 3, Donatello, Dias, Terminal Tas dll)...
Rumah Ebo dari dalam

Kami langsung ke Rumah Ebo..lepas menyegarkan badan, kami belek2 barang yang dibeli..packing siap2..asingkan yang nak diletak dlm kabin dan nak dibawa naik..kami timbang takut2 terlebih muatan..Alhamdullillah pass..kira2 duit mkn masih ada sikit balance..kami keluar mkn di Cabe Rawit..cun tempat mkn ni..sungguh aman..diorg di Bandung ni mmg berseni agaknya...deko cantik2..lukisan pun cantik2.
Penjaja lukisan di jalanan

Penjaja tudung di jalanan - demi sesuap rezeki
Pemuzik jalanan - kalau sudi boleh bagi duit

Mlm tu, kami order mcm2 jugak...aku order Mee Goreng Khas Cabe Rawit, Jus Strawberry..Jun order nasi apa ntah dan air Susu Jahe...aku rasa air tu..sedap banget...aku pun order jugak..air tu susu segar suam + halia diketuk + brown sugar...mmg segar sgt rasanya..
Susu Jahe
Abih mkn, balik zzzzzzzzzzzzz

19/2/2009:
Awal2 lepas sarapan kami ke Kartika Sari..diorg ni nak beli brownis...aku x minat sgt..so aku x beli lah, aku beli yg recomended by Pak Saiful..Pisang Boleng..pisang dibalut keju..sedap jugak la..aku beli juga kacang bandung..sedap

Langsung ke airport...setelkan urusan, bertolak balik jam 12.15pm, sampai di LCCT jam 2.45pm..mkn tengahari, ke rumah kakak Jun, punggah barang ke kereta...langsung ke KL langsung ke Kuantan..saip sudah kami berhabis duit...

Yg paling best di Pasar Baru dan FO baju baby..berbaloi..rasa nak pergi lagi...aku rekomen pada yg nak kawen atau nak naik rumah baru..better ke Bandung, persiapan kawen teramat murah, langsir2 pun teramat murah dan cantik2..siap boleh tempah...yg FO2 lain bagi aku biasa aje la..plan nak gi lagi ni...hehehhee..rindu sama jus buah-buahan yang segar bugar...
Kami sebelum pulang

Senarai barangan yang aku nak beli-yg xde dlm senarai pun aku beli

Converter Rp ke RM ni wajib bawak

Ni la semua barangan..yg kain hitam sulam bunga timbul warna pink lucu (comel) amat

Setelah siap dibungkus, yg ni hanya utk diletak dlm kabin

Jubah seluar, satu lagi warna hijau lumut ala2 biru

Baju kait Syahirah

Syahirah dipaksa menggayakan dress-igtkan lambat lagi boleh pakai, sekali ngam ngam soi

Antara kain pasang

Lagi kain pasang

FO diorg semua bentuk rumah

p/s: Nenny, aku x dpt ambik gambar semua brg aku beli...byk sgt..nnt dah siap baju aku pakaikan ke kl ye...kekekeke

25 Random Things About Me

Published by yantie under on 12:01 PM
Aku tak pernah layan tag...sbb tak berapa nak faham main2 tag ni plus tak sempat..tapi kali ni nak layan sbb rasa free sikit..soalan final dah siap!! yahuuu..lagipun baca tag dari yatt, yatt ckp dia tag sape saje yg baca tag dia...so layan la...hmmm 25 ye?..byknye...

Instruction:

Once, you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things. At the end, you choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you. If I didn't tag you, it's because you've been tagged.

1. Lahir di Terengganu..anak jati terengganu..suka pakai kain batik dari seawal remaja..ingat lagi kisah Nenny belajar pakai kain batik...kiut...kekekeke

2. Suka membaca buku ilmiah...kalau dulu peminat tegar Harun Yahaya..sekrg mana2 penulis yang menulis buku best aku beli...hajat dihati nak memiliki mini library di rumah nnt

3. Peminat tegar Japan...dari zaman sekolah lagi..berangan nak ke Japan suatu masa dulu...bila dah jadi pensyarah berusaha keras hantar paper ke Japan...Alhamdullillah tercapai hajat ke Japan tahun 2007..berazam nak ke sana lagi..sbb mmg Japan ni indah khabar dan rupa..

4. Disebabkan minat Japan, jadi peminat tegar cerita Japan...masa cerita Japan mula2 bertapak di Malaysia, aku sanggup beli cd yang takde subtitle..tajuk dia Beautiful Life (Takuya belakon)...bila dah ada subtitle aku beli lagi sekali...cd Japan dah tak terkira kat umah tu..tp byk jugak yg hilang dari simpanan sbb dipinjam kawan dan tak dikembalikan..

5. Sikit-sikit faham bahasa Japan...byk belajar dari ceritanya la..budaya dan teknologi seme aku perhati dari cerita...masa kat Japan tak la aku jakun sgt...kira boleh adapt la suasana tu...teringat lagi masa naik teksi di Japan, aku tak tutup pintu sbb terigt dlm cerita dia selalu ditunjukkan pintu teksi tutup sendiri..dan berjaya aku praktikkan sendiri...syok rase..kekkeke

6. Hantu tv aku ni..seme cerita best aku layan..hindustan pun layan...lama2 bila berkawan dgn geng2 master, terminat juga cerita korea...kalau nak tgk kisah cinta sadis korea la, kalau nak tgk realiti kehidupan mcm kekeluargaan etc tgk Japan la..best2...

7. Pernah menangis2 teresak2 masa tgk cerita Japan..tajuknya Under The Same Roof..masa tu tgk dgn Yati dan Awa kalau tak silap..semua org cover muka dgn kusyen...sekali terbongkar jua kami semua menangis...kekeke (eh byknya pasal Japan...lain plak)

8. Pernah menjadi peminat tegar lagu2 indonesia..SO7 jadi pilihan aku..sekarang semua minat tu kecuali buku sudah hampir terkubur semenjak bersuami dan ada anak ni

9. Setiap kali ke Mall, aku mesti singgah kedai cd...kalau tak beli pun just usha2 aje...tak tau kenapa, maybe dah habit...suami aku suka ke kedai elektrik..so utk jimat masa kitorg berpecah, dia ke kedai elektrik aku ke kedai cd..

10. Aku tak suka bawak handbag...rimas...handbag hanya dibawa ke tempat kerja...kalau jln2 tinggal umah...tp sejak ada anak kena bawak jugak beg besar tp bukan handbag untuk letak barang2 dia la..disebabkan tak berapa suka handbag aku pakai handbag sampai lunyai..dah lunyai baru beli lain

11. Kasut pun sama, aku tak reti beli kasut byk2...kasut aku pun sampai lunyai..terbaru baru beli kasut (sebenarnya selipar bertali aje) sbb yg beli last year dah keluar besi2nya...so boleh dikatakan satu2 masa aku pakai pengalas kaki yang sama...tak kesah, hati senang...

12. Tak suka pakai kasut bertutup penuh..rimas..kalau ada acara rasmi pun aku akan cover dgn melabuhkan kain...

13. Jarang pakai seluar panjang ke tempat kerja...sbb nnt aku akan mengganas...duduk dgn tidak sopan etc..better pakai baju kurung terjaga tatasusila aku...hehehhee

14. Tak suka mengemas rumah time ramai org di rumah...aku suka mengemas bila aku berseorangan..rasa bebas dan sejahtera gitu

15. Semua barang aku terletak ditempat yang sepatutnya..cthnya kunci perlu diatas meja depan sofa, buku dirak, duit syiling dlm kete terletak di satu compartment, duit kertas dlm tempat letak duit..senang nak cari..aku anti org alih2 tempat yg dah aku setkan tu...(suamiku mohon la patuhinya...kekekke)

16. Suka kumpul kotak2 kasut or apa2 brg yang dibeli, suka kumpul plastik..dah menimbun kat umah...

17. Aku ni lone ranger dari dulu lagi...aku tak kesah kalau berjalan sorg2..masa bujang kalau takde orang nak keluar jln2, aku boleh aje keluar sorg2..even dah kawen, aku boleh keluar sorg2...rasa bebas...dan aku suka drive tanpa berborak..tu pasal setuju aje kalau dihantar kemana2 sorg2..tp skrg kena fikir juga..maklum la dah ada anak ni..kena terhad sikit jln2 ni

18. Mabuk dari kecik...dulu teruk, tak boleh naik bas...naik sikit mesti mabuk..Alhamdullillah sejak di UTM tak mabuk..tapi bersyarat...naik bas jgn borak, jgn membaca..tidur aje..skrg kalau naik flight pun mcm tu..takleh borak, takleh membaca...mesti kena tidur..so kawan2 jgn la igt aku bad mood or tak sporting kalau tgk aku tidur aje dlm flight or bus tu...sbb aku kalau celik mata mesti pening...aku kena pejam utk elak mabuk...jgn kecik ati ye..

19. Habit buruk aku suka buat keje last minit..dlm usaha nak perbaiki..skrg kalau aku terlalai mesti aku nyanyi lagu Demi Masa..so cepat2 buat kerja yg perlu dibuat..tu pasal free je rasa ni..kekekekeke...

20. Aku rasa (rasa la), aku ni pekerja yang berdedikasi..aku kurang komplen...aku suka buat dulu..sbb aku pegang prinsip buat dulu baru tahu..bagi aku suka komplen sebelum buat tu adalah malas sebenarnya..nak mudah aje kejenya..kadang2 aku terbawak2 dlm mimpi keja2 aku ni...kalau dulu assignment dan projek sampai termimpi2 skrg keje plak..dpt ilham dalam mimpi..ekekkekeke

21. Tak reti nak menulis panjang2..ntah le..dah mcm tu nak wat camne..tgk ni dah le tak tercapai 25 things pun..dah takde idea..masalah ni kalau nak wat thesis nnt...hehehehhe

ok aku tag: nenny, awa dan kawan2 yang lain

Tips Shopping Di China

Published by yantie under on 3:34 PM
Lebih kurang 2 jam lagi kami akan memulakan perjalanan nak membeli belah...kekekkee..teringat kisah shopping di China...

Masa ke Dalian, China...aku n Nora mmg jalan manjang...best la gi dgn member kuat jln jugak mcm aku...siang dah jln, mlm org ajak kami setuju lagi...shopping di China mmg best..brg2 murah..cuma masalah komunikasi aje..

Hari pertama kami diperkenalkan dengan Russian Street..sejarahnya difahamkan tempat Russian dulu2..pelarian ke ape ke x tau la plak..tp building mmg nampak mcm Russia la..mula2 kami tgk dulu gaya org China membeli..tawar menawar..belajar dulu..nnt nak praktik ni...sebenarnya rasa risau jgk, takut mcm kat petaling street..xde istilah tgk2 tanya2..nak beli..kalau tak boleh chow..

Inilah Russian Street

Nasib baik la kat sini ok...diorg boleh je kalau kita nak tgk2..tanya2..pahtu x beli..hehehhe

Tipsnya:

1. Belek2 barang..agak2 harga
2. Tanya harga (biasa akan ditekan gula kalkulator sbb diorg tak tau English)
3. Kita geleng2 dgn harga tu...
4. Tekan harga kita
5. If tak dipersetujui kita wat2 x nak beli
6. Else beli
7. Biasa bila wat2 xnak beli diorg panggil semula sambil angguk2 tunjuk 'ok'...yeaaa beli la brg tu..

Masa kat sana kitorg selalu dpt harga yg ditawar..x tau samada kena tipu ataupun mmg diorg teruja tgk kitorg berdua je bertudung...tu pasal bagi harga yg ditawar...kat sana byk beli brg2 hiasan..sbb kiut miut...x byk la habis...sbb dah penat sebenarnya...

Byk btol key-chain kat sana..kalau kat Plaza GM diorg jual RM30 sepasang, kat sana aku dpt RM10 sepasang

Cermin comel2 pun byk

Favorite key-chain aku..sampoa

Best masakan ni...ape nama ntah..ni Halal..kat Beijing

Yg ni Nora beli, comel kan?...motor dari besi2 terbuang

Ni pun Nora beli, miniature classic phone..besi padat ni

X sabar nak pergi shopping ni...kemana destinasi kami esok?..tungguuuu...kekkeke

p/s: Jadi duta kecik Muslim plak sekejap..sikit ada je tanya knp pakai tudung, kenapa x mkn pork, kenapa x makan daging, kenapa x minum arak etc..terangkan la jugak dgn bahasa yang terhad...hrp2 diorg faham..tp lagi

Tuhan Manusia

Published by yantie under , on 9:59 AM

"andai kota peradaban, rumahku budaya, tiang serinya agama"

Buku hasil tulisan Abg Faisal (panggilan manja dari penggemar penulis ni, aku pinjam sat panggilan ni)....

Ni la pertama kali dlm hidup aku, aku berjaya habiskan buku dari Faisal Tehrani..sebelum ni x habis sbb tak terdaya nak pahamkan..

Buku ni novel dakwah...kisah seorg remaja yang mencari ilmu falsafah yg biasanya remaja golongan beliau tidak minat...namanya Ali Taqi..Taqi menjadi bersungguh2 menimba ilmu ini kerana satu peristiwa yang amat menyeksa dia dan keluarga..iaitu abang dia Talha telah murtad...dari situ dia merasakan perlu remaja seperti dia didedahkan dengan ilmu agama yang sebenar dari awal supaya mampu menghadapi segala perkara yang diputarbelit pada masa akan datang...abg dia murtad disebabkan selalu memikir sesuatu secara logik dan rasional bukan berdasarkan Al-Quran dan Sunnah...

Dalam buku ni mcm2 perbahasan diutarakan...ada juga pelbagai watak..Zehra merupakan seorg anak gadis yang terpengaruh dgn ideologi bapanya tentang pluralisme...kesamaan semua agama..bapanya seorg peguam yang telah membantu Talha murtad..mainan emosi berlaku bila Taqi inginkan penjelasan dari bapa Zehra (Aris) apa perasaan dia bila dia membantu Talha murtad..Aris terkedu dan bagi aku maybe dia dah mula tersedar bahawa ideologi dia sebenarnya membawa musibah besar kepada masyarakat..

Zehra juga percaya kalau org Islam ingin murtad, dibolehkan kerana kebebasan beragama...masa ni Taqi sungguh marah tp dia masih bertahan mendengar semua hujah Zehra sebelum dia membalas dengan lebih tajam dan menyebabkan Zehra terdiam...

Taqi ni tidak jemu melengkapkan diri dengan ilmu falsafah yang berasaskan Al-Quran dan Sunnah...Al-Quran ni lengkap utk semua sebagai panduan dalam hidup...bukan sekadar ritual...

Sebagai umat Islam, kita perlu mencari cara hidup yang sebenar dgn berpandukan Al-Quran, Al-Quran tidak direct menyatakan sesuatu..itu lah fungsi kita untuk mengkaji dan kaitkan dengan kehidupan seharian..

"Pluralisme lahir dari Liberalisme, Liberalisme lahir dari Sekularisme"..kalau kita perhati pun kat negara kita dah ada yang menerima semua agama sama...

Rasa syahdu bila baca buku ni..rasa kerdil sgt...sbb lalai dalam hidup..buku ni mmg padat dgn ilmu..sambil baca sambil kaitkan dengan realiti skrg...cth ada yg kata jgn campur adukkan agama dan politik...salah la kan..mmg kena ada berpandukan agama bila berpolitik sbb itulah the way of lives..dah abih baca mlm tadi siap terbawa2 dlm mimpi...tapi bukan berdebat la..just rasa mcm masih membaca buku tu...

Aku alu2kan org ramai terutama remaja2 bacalah buku ni...boleh dijadikan peringatan utk semua...

Buku ni dibeli tanpa rancangan..sebenarnya masa order dalam web ujanailmu, aku order buku "Bukti-bukti Sains dan Sejarah Kerasulan Muhammad" pahtu browse lagi buku2 lain..sekali terpandang buku ni..tak igtkan sape penulisnya masa tu..tapi rasa tertarik dgn tajuknya "Tuhan Manusia"..mcm motto UTM "Kerana Tuhan, Untuk Manusia"..rasa nak beli...klik order baru perasan dari Faisal Tehrani...terus alamak, boleh ke baca ni..sbb dulu pernah nak baca 1515 kat bilik kawan di loteng rumah sewaku..baca 1-2 mukasurat, letak semula, baca lagi 1-2 mukasurat last2 malas sbb bahasa simbolik..tp aku tetap beli juga "Tuhan Manusia"..bila baca ayatnya boleh difahami dengan syarat kena berfikir...

Kawan, ada sorg kat office aku ni peminat Faisal...boleh la ko geng ngan dia...

p/s: suratkhabar nyamuk tu apa? :))

Budaya Membaca

Published by yantie under , on 4:04 PM


Budaya Membaca..bukan budaya baru..dah berkurun2..kalau dulu2 selalu keluar kempen kat tv tentang budaya membaca ni..(skrg dah takde..byk kempen lain plak...apa-apa je la)..tp rasanya x ramai lagi yg amalkan membaca sebagai budaya...tak kira la membaca apa...kenapa disuruh membaca?..smlm duk borak2 ngan husband...dia kata salah satu cara nak elakkan nyanyuk adalah dgn berfikir...mcm org dulu2 math congak dlm kepala..xde kalkulator (mmg btol...ayahku sampai skrg masih congak..kalah org guna kalkulator..dia lagi laju...dan setakat ni dia masih utuh daya ingatannya)..maybe dgn membaca juga dapat kurangkan risiko cepat nyanyuk..sbb bila membaca kita secara automatik berfikir...

Kenapa saya terfikir nak cakap pasal mende ni...sbb last week ada acara di UMP...mlm hari..dalam pukul 8pm..saya bawa buku yg saya order dan baru sampai last week juga..so saya sedang dlm situasi teruja nak baca buku tu..takut membuang masa sbb saya tahu majlis akan start lambat...then ada sorg kwn tegur...

"wah yanti, baca bukuuuuu...sejak bila rajin ni?...hehhehehe"..

saya rasa terganggu...saya tahu dia bergurau...tapi saya rasa terganggu dengan gurauan tu..saya rasa sungguh sinis...mungkin dia tak pernah tgk saya membaca buku selain buku akademik...sbb jarang ada majlis2 berkumpul2 mcm mlm tu...saya sambil senyum balas semula..

"saya memang suka membaca..dari dulu lagi.." kawan tu angguk2 sambil senyum sinis..atau mungkin saya rasa sinis..

situasi ni buat saya terfikir kenapa org kita (umumnya Muslim) kurang gemar membaca dan bila ada yg amalkan jadi seolah pelik bagi mereka....dlm IKIM ada sekali keluarkan statistik..org Muslim paling tidak gemar membaca..bayangkan dalam 1000 muslim : 1 buku di baca..jauh tertinggal...

Masa saya ke Jepun, tgh tunggu train, nampak org membaca...dlm train membaca..amat jarang yg berborak sesama sendiri...saya rasa seronok sgt...

Maybe ada yang kata "ala...sbb tak biasa tu yg rasa janggal tgk org membaca...lama2 ok la tu.." tapi sampai bila?..dari kecik saya igt kempen budaya membaca dibuat..dah berabad masih tidak menjadi budaya kita...Anwar Ibrahim boleh menghabiskan 1 buku sehari (kalau x silap)..dan saya percaya bukan buku setebal 20 mukasurat yang beliau baca....kagum betul, dlm sibuk2 sempat lagi membaca..

Kembali ke situasi tadi, dalam rasa terganggu tu ada sorang lagi kawan dtg..

"Yanti, awak baca buku ni ye...mmg best buku ni...sungguh menarik"..

Saya pun teruja cerita kat kawan tu tentang buku ni dan kongsi sedikit kisah rakan lama yg memang minat penulis buku ni...

Byk lagi buku yg dibeli x terbaca lagi...saya azam sementara Syahirah kat kg ni saya nak habiskan 2-3 buku yg telah dibeli...

Jom Membaca!!!

Damai...damai x?

Published by yantie under on 4:51 PM
7.30am di Jeti Merang

Nak tgk lebih damai?..sila klik gambar

Jom Uji Ketangkasan Anda

Published by yantie under on 5:29 PM

Ahmadinejad - Singa Baru Dunia Islam

Published by yantie under on 10:19 AM
Alhamdullillah dah abih baca buku ni (last month)...

Seronok membaca kisah humble seorg pemimpin Islam yg pada aku belum jumpa di Malaysia (aku abaikan samada dia Syiah ke tidak, asalkan Islam)

Ahmadinejad seorg pemimpin Islam yang bukan sahaja menitikberatkan hal akhirat tapi juga hal dunia..beliau menggariskan betapa penting umat Islam mencari ilmu untuk dimanfaatkan (sesuai dgn keadaan skrg..ramai yg baru perasan kita byk bergantung pada produk Yahudi...padahal seluruh dunia Yahudi ni x sebyk orang Islam)..byk lagi kisah dia dari kaca mata pemerhati aka penulis buku aka wartawan..maybe kalau dibuat kajian lagi detail, lagi byk yg dapat ditulis...

Aku x reti nak ulas pjg2 pasal buku ni...sbb bila baca buku ni penafsiran atas si pembaca masing2..bagi aku keseluruhan aku tafsir seperti di atas la...sila baca buku ni untuk tahu lebih mendalam..

Satu lagi yg best..beliau kata..kenapa US terlalu menghalang Iran membangunkan tenaga nuklear?..mereka kata bimbang Iran buat senjata nuklear..baru 'bimbang' belum sahih mcm di Iraq dulu..sdgkan US sahih dah ada senjata nuklear..sebenarnya sbb mereka takut org Islam menguasai dan mengetahui sudut positive nuklear...nuklear boleh jadi alternatif terbaik dan termurah untuk bekalkan byk tenaga lain cth tenaga elektrik..lagi satu takut org Islam tidak bergantung lagi pada mereka, jadi kurang lah kuasa mereka di dunia ni...mcm2...

Terigt juga dalam rancangan 'Tanyalah Ustaz di TV 9', dinyatakan org Yahudi ni bersistematik, bagi setiap keluarga akan dipilih sorg anak yang paling pintar n kreatif n kritis untuk memikirkan apa perkara yang boleh dikeluarkan untuk pastikan seluruh dunia bergantung pada keluaran tersebut...dan hasilnya tgk la skrg...dari makanan hinggalah produk penjagaan diri, byk dari mereka...org Islam pun ada panduan sistematik, namun tak dikaji...sibuk duk kaji Bible (Awa, igt cerita Mualaf x?..)

Fikir2kan la...

Ketemu kita di alam cyber

Published by yantie under on 12:10 AM
Almost ready to sleep (after tired lecture session)..browsed my blog with intention to read my friends' blog if there is any new post...

Tanpa disangka2...there are 2 comments from friend of mine (exMRSMKT)...she asked me to guest who she is...of course i unable to guest since clueless plus felt sleepy...but i googled the name and i found this: http://haziq-fayyadh-faheem.blogspot.com/

oh ya...the face very familiar...my neural network managed to remember her name...Mc Gic (Mek Gic) kekekeke..

wah terkujat sungguh aku...rupa2nya u are already have 3 heroes...fuh time goes fast...last aku jumpa masa tu baru bersalin anak ke 2...skrg dah 3...dah besar2 semua..

syukur we have technology...at least kita dapat berjumpa di alam cyber dengan izin Allah..jika tidak mungkin tak tahu bila mampu jumpa..cewah..(ayat skema sket)..hehehehehehe..

Janji Allah adalah Pasti

Published by yantie under on 5:54 PM
Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim maka (kalau kamu berlaku demikian), api neraka akan membakar kamu, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan.” [Al-Qur’an: Ayat 113 Surah Hud]

Sayhirah Beraksi

Published by yantie under , on 12:53 AM
Kali ni Syahirah beraksi di depan D90...kekekke..to Nenny, as i promised..presenting the latest of Syahirah..Syahirah suka bergambar, tgh duk syok2 main tgk je aku hala kamera terus sengeh...hehhehe

Baru nak start "mengemas" kat meja TV, aku panggil nak amik gambar terus terbatal niat dia nak "mengemas"


Abg Imran pelik tgk Syahirah non stop "mengemas"


Syahirah dlm proses nak "mengemas" laptop abah


Syahirah hanya akan berhenti beraktiviti seketika bila dgr azan or org mengaji


Posing dalam baju penguin...ececececece


Faces of Syahirah


Syahirah beraksi @ Taman Gelora, Kuantan