Koleksi - 2

Published by yantie under on 1:31 PM
aku post gambar dlm koleksi aku ke 2....gambar ni di ambil waktu maghrib di depan gate keluar dari office di UMP....sbnrnya ada kisah gambar ni di ambil...dlm minggu tu aku ada tgk cerekarama tajuk "Langit Maghrib"...cerita teramat sedih...kisahnya seorg ibu/isteri yg amat bahagia memiliki anak2 dan suami, tapi kehilangan semua dalam sekelip mata sebab kemalangan jalanraya...dia tak dpt terima kenyataan, dia rasa mereka masih wujud dalam hidup dia...dia akan buat mcm dia biasa buat sehari2...sediakan makan, pakai dan semua...lepas tgk cerita ni aku terfikir, knp tajuk dia mcm tu..apa kaitannya..so satu petang tu lepas siap keje..dah dekat maghrib, aku kuar office nak balik umah...pahtu azan maghrib, aku tgk kat langit teramat cantik...aku snap beberapa gambar, then aku drive keluar ump...sampai kat pintu gerbang, langit yg cantik tadi dah hilang...bertukar jadi kegelapan...baru aku faham...Langit Maghrib tu cantik sekejap sahaja...beberapa saat sahaja kemudian bertukar menjadi gelap..mcm cerita tu la jugak..Subhanallah...cantiknya ciptaan Yang Esa...

Langit Maghrib di UMP

Koleksi - 1

Published by yantie under on 9:36 AM
tgh duk belek2 laptop, terjumpa beberapa gambar yg aku amik sebelum2 ni yang aku suka...ada yg dah di muat naik, ada yang belum...so aku mulakan dengan gambar di bawah (aku suka gambar ni) :

membeli belah di pagi hari di Jalan Petaling..cuba teka sape tu??


















Tadaaaaaaa.............

Blog Suamiku

Published by yantie under on 10:53 AM
Tujuan berbeza tapi at least ada aktiviti yang sama...tujuan aku buat blog utk bercerita kisah sehari-harian yang aku alami..tujuan suamiku nak bercerita tentang passion dia...iaitu programming...masing-masing ada manfaat sendiri..boleh la menjelajah blog suami ku ini pada yang biasa dgn programming..

Pendidikan Sepanjang Hayat

Published by yantie under on 4:45 PM
minggu ni 2 kali baca berita org biasa2 dpt master..yg pertama Pakcik Teksi dpt Master Komunikasi (u mana lupa plak) then ke 2 Pakcik Jaga di UPM dpt Master Linguistik...

masing2 dah berumur, tapi tetap bersemangat sambung belajar..tiada istilah sudah terlambat..

bagi mereka "Pendidikan Sepanjang Hayat"..

aku buat entry ni untuk diri sendiri dan rakan2...mana la tau time tgh wat PHD nnt kalau terMalas harap2 entry ni mampu mengingatkan aku betapa bertuahnya aku yang bergelar pelajar sepenuh masa dibandingkan dengan mereka yang terpaksa mencuri masa belajar namun tetap berjaya..

Sambutan Hari Raya UMP 2008

Published by yantie under on 3:53 PM
Hari ni UMP menyambut Hari Raya 2008 start pukul 10am-1pm, fakulti aku diamanahkan menyediakan juadah Rojak Ayam...dah 2 tahun kami dpt menu simple..so kami sediakan dalam bungkusan...sbb kami pikir maybe ramai yang nak tapau, yela sbb dah byk menu2 berat, takkan seme nak mkn time tu jugak...

Kitorg mulakan sesi melayan tetamu pukul 10am...layanan di gerai kami paling havoc..kekeke..layan dengan bersemangat bak kata lain dengan ganasnya..siap paksa tetamu amik makanan...yg tukang layan dengan ganas tu mcm Fadli, Rahiwan, Gee, En Adzhar dll, aku tukang nyibuk sambil2 amik gambar dan makan2...

Aku tgk tetamu2 sampai takut nak lalu depan gerai kitorg sbb mmg paksa betul2 la suruh amik..ada sekali Fadli tetiba point kat sorg student dgn brutal then bagi makanan..budak sampai blur...yg kelakar, kami simpan last bungkusan utk sape2 yg bertuah, org yg lalu nak depan gerai kami utk last bungkusan adalah PAR di HR kalau x silap, tarik dia ke gerai, bagi bungkusan then yg tukang bagi (Ariffin) siap bersalam pahtu kameraman amik gambar..ekekkeeke...PAR tu plak siap angkat bungkusan tu ala2 winner la...lawak la...so selesai je jamuan, kami blah...gerai kami paling cepat abih mknan (ye la sbb paksa org amik) dlm pukul 11.05am..tp sayang takde anugerah gerai paling cepat abih makanan..kalau tak kami la winner.
gaya Fadli panggil tetamu, riuh rendah gerai kami

tetamu2 yg lalu depan gerai mcm takut2 nak dtg dekat


Sekitar Syawal 2008

Published by yantie under , on 4:45 PM
dah lama berhajat nak upload gambar time raya...tp bz teramat, hari ni ambil peluang sebelum balik sbb Sindrom M dah melanda ditambah dengan pening kepala...

bila aku browse gambar, baru perasan takde gambar raya yang proper dlm kamera aku...maybe dlm kamera adik or hanset..adoi...xpe la aku upload mana yg ada aje la...

sebelum raya: kegemaran baru Syahirah

mlm 1 syawal: tudung baru Syahirah

senyum senget..kekekeke

penuh pipi

baju kurung: Tok yg jahit, seme org excited nak tgk Syahirah pakai baju kurung di pg raya ke -2

bergambar dengan kakak sepupu

lagi dgn kakak sepupu dan Cu, di belakang Tok Ngah..(sian Tok Ngah skrg kena stroke, semoga cepat sembuh amin)

syahirah dah maju setapak lagi

Published by yantie under on 4:25 PM

hampir terlupa, mlm selasa (21 okt 2008) lebih kurang dlm pukul 4 pagi syahirah dah boleh mengesot ke depan...waaaahhh makin maju anakku..

sebenarnya dia marah sbb Cu taknak angkat dia..so dengan geramnya dia mengesot dada dia ke depan...pagi esoknya aku cuti sbb nak pantau dia takut2 masih sakit perut.so aku suruh dia wat latihan mengesot...

punya la bising mulut sbb marah org tak angkat..lagi dia marah lagi kuat dia ngesot..dia nak cepat, diangkatnya punggung then ke depan..lagi cepat la dari ngesot guna dada...kekekkee...

bila dah angkat mesti senyum dan mulut mesti kuat bunyi lega...

p/s: kalau bersin mesti dia akan sebut something seolah2 Alhamdullillah sbb dia selalu dgr aku sebut Alhamdulillah setiap kali dia bersin. Aku taknak ikut style org2 tua bila budak bersin sebut "pah"..better sebut Alhamdullillah..amboi lupa diri nampak...kekekkee

Mood Nangis

Published by yantie under on 1:40 PM
disebabkan hari Isnin Syahirah byk nangis sbb sakit perut, dia terbawa2 mood tu sampai semalam...selama ni susah nak dengar dia nangis..2 peristima sebabkan dia nangis semalam:

1. Dia tergolek masa sibuk amik mainan..dah tergolek tu sempat lagi gigit mainan baru nangis..kira sela masa tergolek dengan nangis tu ada la dlm 3 saat..kekkke...bukan tindakan refleks..
2. Duduk atas riba Cu, dia nak amik barang..cepat sgt tunduk amik barang kat lantai, Cu tak sempat pegang, berdegukkk bunyi kene lantai..uwaaaa lagi sekali..puas memujuk juga la...

Biasa dia tak nangis kalau setakat kena camtu..tp semlm meraung sampai meleleh2 airmata..mesti masih dlm mood sedih...tapi mlm tadi dah tak sedih, siap gelak2 sakan lagi..jgn jadi manja dah la..payah nak handle..

Susu lebih satu jam

Published by yantie under on 1:22 PM
Syahirah sakit perut...sian dia...monyooookkkk je...

Hari isnin, aku balik dr opis dlm pukul 5 lebih..pahtu Eli bagitau, Syahirah sakit perut byk kali berak..aku igt Eli yg sakit perut...pahtu Eli kata Syahirah yg sakit...aku terus berlari gi umah Kak Na (pengasuh Syahirah)..masa tu Kak Na tgh dukung Syahirah bawak jln2..monyok sungguh muka dia, x ceria mcm biasa..Kak Na kata dia start sakit pukul 1 tghari, sampai 5 kali berak..dah merah punggung...siannya...aku amik terus bwk dia ke klinik..

Jumpa Doktor, doktor bagi ubat cirit-birit, sakit perut n air garam...Doc bagitau maybe dia alah dgn susu, kalau masih cirit 2-3 hari, tukar cari Enfalac FL..susah nak cari ni...aku tak berapa percaya Syahirah alah susu tu...

Aku pon duk terpikir2 la knp Syahirah sakit perut, sedangkan mkn nasi bubur mcm biasa je..pahtu baru terigt, mlm tu dlm pukul 4 lebih dia mintak susu, aku dah buat 4 oz..then mcm tak cukup sbb dia masih duk isap botol tu dan tersengih2 tgk aku, so aku tambah lagi 2 oz, sekali dia minum sikit terus takmo..sayang le oiii byk lagi tu...dah la susu mahal (dia minum Enfapro A+:memilih Syahirah ni, susu murah taknak)...pahtu aku simpan dlm peti, pukul 6 lebih dia mintak lagi, so aku amik susu tadi letak air panas then tambah susu....agaknya ini la punca dia sakit perut sbb bila tgk di tin, ada tulis susu dah diminum jgn simpan dlm peti, dan kalau tak abih minum lebih dari 1 jam buang aje...Enfalac dulu boleh..huhuhuhu..so pasni tak yah simpan2 buang je kalau tak abih...

Berkira punya pasal, sampai Syahirah sakit perut..takkan berulang lagi dah...

Tapi semalam dia dah sihat..dah ceria mcm biasa..

Jamuan Makan Terkejut

Published by yantie under on 1:17 PM
Last weekend (ahad), dengan terkejutnya aku dan family buat mkn2...plannye nak buat masa cuti deepavali..tapi ramai sgt geng2 opis balik kg...tak syok le...so aku decide wat ahad lepas..tak plan terus je sabtu pegi beli barang..mula2 Peyo tak setuju, dia suruh wat lepas deepavali...lambat sgt le..die tak faham lagi aku ni camne...kalau tgh semangat membuak2 kene wat, kalau tangguh2 nnt aku terus malas nak buat...

so menunya adalah: lontong, sambal udang + sotong, satay, air root bir, koktel (Peyo's in charged) dan ais krim..

ramai jugak yg dtg..geng2 opis je..syahirah taknak tido sbb ralit sgt tgk org ramai...majlis abih awal la jugak..start puul 12 tghari abih dlm pukul 5 ptg...syahirah tido dlm pukul 6, bangun main pukul 12 mlm sampai la 2.30pg baru tido...huhuhuhuu..apa la adik ni...sian ma nak rehat pon susah...bangun pagi tersengeh2...kekekeke..

tercapai la hajat nak ajak kwn2 mkn2...next year maybe tak dpt sbb dah cuti belajar (amin).

Pokcik Awang's House

Published by yantie under on 12:14 PM
sape ntah punya keje wat wikimapia utk pokcik awang's house ni....glamer sket...kekeke..maybe abang aku sbb die boring duk china dah lama sgt..tapi bila baca nama associate umah tu mcm keje adik aku (adik cah) sbb die pon tgh boring duk melahu menunggu panggilan Petronas mcm panggilan pulau...

at least senang la kalau kawan2 nak ke umah aku ada map ni..kekekeke


citation pertama

Published by yantie under on 12:03 PM
tgh membaca paper, pahtu rasa bosan...saja gatal tangan googgle nama sendiri nak tgk list of paper dah publish...sekali terjumpa satu thesis ada org cite paper aku dan rakan2..hehehe..bangga jugak..ni pertama kali ni...hahahha...kena teruskan semangat nak wat research ni...ada can nak mohon jadi Prof Madya..hahahhahahahhahahahhahahahhahahaaaaaa, BERANGAN!!!!

Sindrom M vs Sindrom R with limited T

Published by yantie under on 1:41 PM
ada org Sindrom M atas beberapa sebab:

1. Takde motivation - tak nampak apa faedahnya bila buat sesuatu menda atau rasa takut tak berbaloi kalau buat sesuatu menda..nak setelkan senang, perlukan jelaskan apa x-factor untuk trigger motivation tu...tapi nak laksana mungkin sukar
2. Azali - dah mmg sindrom M dah sebati dalam diri...susah la nak ubah...

ada org Sindrom R with limited T kerana:

1. Terlalu banyak perkara nak dikejar...semua penting, so kene buat list mengikut keutamaan dari segi dateline dan sebagainya

Aku pernah alami semua Sindrom ni silih berganti...tapi my current status adalah: Sindrom R with limited T...mmg haru btol le...masuk je office ada plak keje nak kene submit adhoc...huhuhuhu..plan nak study untuk Phd, tergendala sebentar..

to Awa, try to treat your sindrom as fast as you can..

M: Malas, R: Rajin, T: Time.....

Langkah Pertama

Published by yantie under on 10:24 AM
Discuss, dusciss n discuss..so aku nampak ada sinar dihadapan..tadi baru lepas discuss dgn Prof Dr Rubiyah..aku akan kaji on Multimodel Biometric untuk propose Phd..hmmm..nampak ada harapan untuk lulus di peringkat UMP..sbb projek ni ada beberapa ciri yang agak kukuh iaitu:

1. Technofund
2. Attachment dengan Japan or UK (boleh pilih mana nak pergi)
3. SV orang yang terkenal dalam bidang ini
4. Center banyak kenal dengan prof2 terkenal spt Maria Patrou, boleh jadikan co-sv or reviewer..

Next setp, aku perlu kaji bidang ni dan propose...

Ya Allah, permudahkanlah urusan ini...

dah hampir 2 tahun

Published by yantie under on 11:56 AM


Pejam celik, pejam celik dah hampir 2 tahun aku bertungkus lumus menyiapkan kertas kerja program baru untuk fakulti..byknya suka duka dan pressure yang aku hadapi dlm tempoh ni..

Sepanjang tempoh ni dah 3 org dekan silih berganti yang memantau kerja aku dengan 2 org TDA yg juga silih berganti...bagi aku pengalaman ni mmg tak dpt aku lupa sampai bila2...bayangkan program baru yang hendak ditubuhkan diserahkan sebulat2nya kepada seorg individu yang baru bertatih dalam bidang pengurusan...bagi aku (pendapat peribadi) kerja program baru yang perlu dijalankan untuk satu cycle selama 31/2 tahun perlu dilaksanakan oleh sebuah jawatankuasa..bukan individu...

Masa aku ambil alih, yang ada hanya data berapa bakal pelajar..(survey ini dijalankan beramai2, tak termasuk aku)..then aku ambil alih dengan merangka kurikulum, mencari silibus...semua dibuat seorg diri...bila nak bangkitkan soal jawatankuasa, semua org diam..aku paham, fakulti kami waktu tu tiada org berpengalaman...tapi prinsip aku, setiap kerja perlu dibuat dengan bersungguh-sungguh dan perlu ada pemantauan oleh org yang lagi atas dari kita..bukan dibiarkan tanpa hala tuju..

Ok dah siap merangka dan mencari kurikulum, di bawa masuk ke TNCA (waktu ni dah bertukar dekan ke 3 - current)..TNCA minta buat BOS dulu...ahli pengurusan fakulti, wakil IPTA lain dan wakil industri..sebelum ini aku diminta buat mesyuarat dengan wakil industri sahaja..so mula2 rasa useless mesyuarat pertama yg dibuat dulu...

Sebelum BOS aku diminta buat kajian pasaran, bila masuk BOS TNCA kata tak sesuai kajian tu perlu buat yang lain...buat yang lain tapi method yang sama...then masuk JKTS..baru tau method kajian tu salah..kena guna set soalan KPT...adeeeeeeiiiii..kenapa takde org yang bertanggungjawab bagitau...mmg aku teramat la gabra time tu..yelah, Senat dah dekat, kajian pasaran kena buat semula...bukan senang nak dapat feedback dari org luar..

So aku bertungkus lumus, mintak org bawah jabatan aku kerja bersama...Alhamdullillah dapat la 23 out of 100 responden yang bagi feedback..tapi masa masuk Senat aku tak bentangkan kajian ni sbb diorg pon tak tanya..hehehe..

Then kena ada jugak ulasan wakil industri...kalau ikutkan TNCA mintak 5 orang wakil..mana sempat nak dptkan dlm tempoh singkat ni..so aku guna semula ulasan dari first meeting dgn wakil industri dulu..harap2 berguna..

Pahtu dah nak hantar dapat tahu kena buat matrik Learning Outcome & Soft Skill pulak...adoii...yg ni mintak tlg TDA ajarkan..Alhamdullillah siap..

Semalam (Rabu-9 Oktober 2008), aku dengan penuh tawakalnya menghantar kertas kerja ni kepada JHEAA untuk dihantar ke KPT...usaha sudah, doa sudah, tawakal pula mengambil tempat...

Dalam proses menyiapkan kertas kerja ni aku kena darah tinggi (time pregnant)..org kata normal la tu sbb pregnant..aku rasa tak..bukan sbb pregnant.tapi sbb pressure yg teramat.. ye la, aku nak cuti bersalin, kerja byk tak siap lagi, dateline dah dekat..byk mende nak kena setel sebelum bercuti..balik kerja selalu maghrib, kat rumah sambung lagi..esoknya pagi2 nak kene ke klinik..duk di klinik dah sampai pukul 12..masuk opis ada meeting menunggu..bila masa nak wat kerja..sampai pressure yg amat.minggu ke 33 aku dpt high blood pressure..minggu ke 34 aku kena operate..sian Syahirah lahir kecik je kesan dari pressure..Alhamdullillah dia makin sihat dan tak byk ragam..

Pengajaran kalau nak buat program baru lagi:
1. Setup jawatankuasa biar ramai staff yang tahu prosedurnya
2. Dapatkan selengkapnyaproses yang perlu dibuat
3. Dapatkan dokumen yang lengkap untuk rujukan
4. Berdoa semoga dapat ketua yang jelas dan membantu...

Semoga semuanya dipermudahkan....

Touch Up

Published by yantie under on 11:49 AM
Masalah utama dgn aku adalah nak membaca manual dlm sesuatu template...sindrom M teramat la susah nak ubah..

Ni pon nak membaca cara nak setting,touchup blog ni pon main hemtam aje...tapi awa (awa, aku lantik ko sbg tutor aku) bagi link utk dload beberapa template skin yg cantik2...

Terjumpa satu skin tema OnePiece..jadi pilih la..sbb ni favorite suamiku...teramat la obsesnya dia pada OnePiece ni sampai pernah die menangis tgk satu episod yg bagi dia sedih...(sorry, tercerita kat sini..nnt sy mintak maaf ye... :D)..aku pon tak paham mcm mana boleh sedih tgk citer kartun..

Untuk permulaan guna skin ni la sebagai penghargaan buat suamiku..

Permulaan Baru

Published by yantie under on 10:40 AM
Hari ini Jumaat, 10 Oktober 2008 bersamaan 10 Syawal 1429 H aku nak mulakan kembali arena blogging yg teramat la lama ditinggalkan...

First dulu bermula dengan xanga masa tu tgh amik master...sbb boleh dikatakan ada masa lapang so mula lah berblog...then masuk keje sebagai lecturer..adooiii teramatlah takde masa lapang..lupa nak berblog....pernah sekali nak aktif semula..tapi dah blocked..

So hari ni lepas berYM dgn awa..aku decided nak start a new blog...sbbnya..baru rasa ada masa lapang...semlm baru hantar satu paper work yg aku amik masa lebih kurang 2 thn nak siapkan so baru terasa kelapangan tu ada...

Awa kata blog ni boleh ilangkan tensen wat keje...ada btol jgk tu..thats why i want to start a new one..cos after this i'm gonna pursuing another level of degree so would be a lot of pressure starting now..so i think i need something like medium to release tension...hopefully what awa said will help me a lot...