Tips Shopping Di China

Published by yantie under on 3:34 PM
Lebih kurang 2 jam lagi kami akan memulakan perjalanan nak membeli belah...kekekkee..teringat kisah shopping di China...

Masa ke Dalian, China...aku n Nora mmg jalan manjang...best la gi dgn member kuat jln jugak mcm aku...siang dah jln, mlm org ajak kami setuju lagi...shopping di China mmg best..brg2 murah..cuma masalah komunikasi aje..

Hari pertama kami diperkenalkan dengan Russian Street..sejarahnya difahamkan tempat Russian dulu2..pelarian ke ape ke x tau la plak..tp building mmg nampak mcm Russia la..mula2 kami tgk dulu gaya org China membeli..tawar menawar..belajar dulu..nnt nak praktik ni...sebenarnya rasa risau jgk, takut mcm kat petaling street..xde istilah tgk2 tanya2..nak beli..kalau tak boleh chow..

Inilah Russian Street

Nasib baik la kat sini ok...diorg boleh je kalau kita nak tgk2..tanya2..pahtu x beli..hehehhe

Tipsnya:

1. Belek2 barang..agak2 harga
2. Tanya harga (biasa akan ditekan gula kalkulator sbb diorg tak tau English)
3. Kita geleng2 dgn harga tu...
4. Tekan harga kita
5. If tak dipersetujui kita wat2 x nak beli
6. Else beli
7. Biasa bila wat2 xnak beli diorg panggil semula sambil angguk2 tunjuk 'ok'...yeaaa beli la brg tu..

Masa kat sana kitorg selalu dpt harga yg ditawar..x tau samada kena tipu ataupun mmg diorg teruja tgk kitorg berdua je bertudung...tu pasal bagi harga yg ditawar...kat sana byk beli brg2 hiasan..sbb kiut miut...x byk la habis...sbb dah penat sebenarnya...

Byk btol key-chain kat sana..kalau kat Plaza GM diorg jual RM30 sepasang, kat sana aku dpt RM10 sepasang

Cermin comel2 pun byk

Favorite key-chain aku..sampoa

Best masakan ni...ape nama ntah..ni Halal..kat Beijing

Yg ni Nora beli, comel kan?...motor dari besi2 terbuang

Ni pun Nora beli, miniature classic phone..besi padat ni

X sabar nak pergi shopping ni...kemana destinasi kami esok?..tungguuuu...kekkeke

p/s: Jadi duta kecik Muslim plak sekejap..sikit ada je tanya knp pakai tudung, kenapa x mkn pork, kenapa x makan daging, kenapa x minum arak etc..terangkan la jugak dgn bahasa yang terhad...hrp2 diorg faham..tp lagi